Blog

blog

Digital Summit Boston 2022

Nieuws
Cees Krijger

Door Cees Krijger
Geplaatst op 31 augustus 2022 | Bewerkt op 24 november 2023

Digital Summit Boston 2022

Op 24 en 25 augustus vond Digital Summit Boston 2022 plaats. Jesper en Cees zijn naar de States afgereisd om dit event te bezoeken. Een mooie trip en een interessant event waar de diverse pijlers van digital marketing centraal stonden, met extra aandacht voor SEO, content marketing en social. Toevalligerwijs vond het event plaats in de week waar de Google Helpful Content Update werd uitgerold, dus was er bij de SEO-specialisten lichte spanning over wat de effecten zouden zijn. Dit maakte de SEO gerelateerde sessies extra interessant.

Key takeaways

De eerste dag trapten we af met een Workshop ‘Modern SEO Strategies’. Daar werd bij de introductie van de sessie eigenlijk direct de toon gezet: “Only suckers pay for traffic”. Tijdens de vier uur durende workshop werden de diverse onderdelen binnen het SEO-landschap uitgebreid doorgenomen. Waarbij de voornaamste focus lag op techniek (investeer niet oneindig tijd in details, maar kies de juiste quick-wins die het verschil maken voor je organische vindbaarheid), content (schrijf niet voor zoekmachines, schrijf voor je gebruikers) en het opdoen van autoriteit (het verkrijgen van backlinks was nog nooit zo moeilijk). De conclusie was helder, “SEO is a moving target”, de verschillen worden steeds kleiner en de concurrentie wordt groter. Niet alleen vanuit de markt, maar ook Google zelf wordt een steeds grotere concurrent met de veranderingen die door worden gevoerd, zowel voor als achter de schermen. Zo is er de ontwikkeling van AI dat een steeds grotere rol gaat spelen (de rankingfactoren zijn nog lastiger vast te stellen). Ook de resultatenpagina’s (SERP’s) van Google ontwikkelen zich hard en deze beginnen steeds meer elementen te bevatten die het nog lastiger maken om jouw organische zoekresultaat goed naar voren te laten komen. Kortom, “Choose your battles! Focus is key.”

Bovenstaande zaken kwamen ook terug in de andere presentaties over SEO die we bezocht hebben. Zoekwoordonderzoek blijft de basis, maar het gaat verder dan zoekwoorden. Focus op topics, de AI van Google kan steeds beter de zoekintentie van de gebruiker identificeren. Dat wil zeggen dat als je op dezelfde dag twee keer op dezelfde term zoekt, het zomaar kan gebeuren dat er twee keer andere resultaten naar voren komen. Puur afhankelijk van waar je in de tussentijd op hebt gezocht en welke websites je hebt bezocht. Het is dus van belang dat je topics afdekt en zelf ook rekening houdt met de diverse intenties die passen bij het onderwerp van de SEO-landingspagina die je probeert te optimaliseren. Google laat content ranken die het beste aansluit bij de zoekintentie van de gebruiker, niet altijd per definitie op de desbetreffende zoekwoorden. Door zelf actief onderzoek te doen naar de topics rondom je zoekwoorden (veelgestelde vragen, aansluitende content gekoppeld door bijvoorbeeld interne linking) kun je hier invloed op uitoefenen. Het contentnetwerk op je pagina zal een steeds grotere rol gaan spelen. Het stellen en beantwoorden van de juiste vragen is hierbij belangrijk.

Zoals eerder genoemd was bij de SEO-specialisten die een presentatie gaven lichte spanning over de Helpfull Content Update. Volgens Google gaat het om één van de grootste updates in de laatste 10 jaar. Op de tweede dag van het event had Google in de ochtend aangekondigd dat ze waren begonnen met uitrollen van die update. Meer focus op mensen, minder op de rankings, dat is de key. Google updatet het algoritme continu, op sommige momenten rollen ze een iets grotere update uit, dit heeft vaak gevolgen voor één of meerdere pagina’s van je website (kan in positieve of negatieve zin zijn). In dit geval is de verwachting dat de update gevolgen heeft voor de gehele website. Word je negatief geraakt, dan kan het dus zijn dat je hele site wegzakt. Dat is ook direct de reden dat de SEO-specialisten enigszins gespannen waren, de gevolgen zijn lastig in te schatten. Google heeft overigens aangekondigd eerst te starten met de Engelse taal alvorens door te gaan met de andere talen. Wij houden het nieuws dus goed in de gaten, maar alles lijkt nog meer te gaan draaien om kwaliteit. Dus weet waarover je praat, laat je expertise zien. Wees betrouwbaar en creëer autoriteit op dit vlak, kortom E-A-T. Collega Daniël schreef hier recent een blogartikel over op deze website, zeker relevant om nog eens na te lezen: EAT & YMYL in Google – Je geld of je leven.

Naast SEO passeerden nog vele andere onderwerpen de revue. Onder andere een centrale sessie van Spotify over hoe je je creativiteit beter kunt benutten en kunt ontwikkelen door geluid, óf juist het ontbreken daarvan. Stilte is belangrijk en tegelijk confronterend. Een interessante denkpiste die voor iedereen relevant kan zijn. Af en toe een moment stil zijn en stilstaan, alles even resetten.

Ook waren er verschillende sessies over data storytelling. Als marketeer ben je een aanzienlijk deel van je tijd bezig met het creëren van rapportages. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk en hoe kun je er meer uithalen? In verschillende sessies kregen we handvatten toegereikt hoe hier stappen in te maken om bruikbare maar vooral ook boeiendere rapporten aan te leveren. Ook dit leverde verschillende inzichten en tips en tricks op die direct toepasbaar zijn.

Verder hebben we nog diverse sessies bijgewoond met uiteenlopende onderwerpen, hoe beter in te spelen op grote beslissingen, de mogelijkheden voor marketeers met NFT’s en de metaverse en nog vele andere sessies. We kijken terug op een interessant en leerzaam event wat tot in de puntjes verzorgd was.

En verder…

Als je dan toch de verre reis naar Amerika maakt, dan moet je uiteraard ook van de gelegenheid gebruik maken om je vrije tijd goed te benutten. Jesper en Cees hebben dan ook de tijd genomen om de stad te ontdekken (onder andere door ‘The Freedom Trail’ te wandelen), cultuur te proeven (de lokale bieren zijn uitgebreid geproefd) en als sportliefhebbers een honkbalwedstrijd van de plaatselijke trots, de Boston Red Sox in het legendarische Fenway Park, te bezoeken. Al met al kunnen we terugkijken op een mooie en leerzame week.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

The Conference 2023
The Conference 2023

17 november zijn Bryan en Mandy Paauwe afgereisd naar Texel voor The Conference. In deze blog vertellen ze je meer over hun ervaringen. Een inspirerend weekend m ...

Lees verder
SMX Advanced Berlin 2023
SMX Advanced Berlin 2023

Een nieuw jaar, een nieuwe editie van het SMX Advanced evenement in Berlijn. Dit jaar was het de beurt aan collega’s Eleaz en Nynke om 2 dagen ondergedompeld te wor ...

Lees verder
Vibe Martech Fest Dubai 2023
Vibe Martech Fest Dubai 2023

Op 13 en 14 september vond Vibe Martech Fest 2023 plaats. Jesper en Cees zijn naar Dubai afgereisd om dit event bij te wonen. Een memorabele reis en een interessant e ...

Lees verder
SCROLL