Blog

blog

5 waardevolle tips voor de technische SEO van jouw website

Zoekmachine Optimalisatie
Nynke Huiszoon

Door Nynke Huiszoon
Geplaatst op 26 augustus 2022 | Bewerkt op 24 november 2023

5 waardevolle tips voor de technische SEO van jouw website

Bij Search Engine Optimalization (SEO) denk je in eerste instantie waarschijnlijk aan het optimaliseren van content. Ook wel bekend als on-page SEO. Echter wordt er doorgaans een cruciaal onderdeel vergeten: technische SEO. Dit vormt de grondslag voor de online vindbaarheid van jouw website, maar is voor velen vaak nog een lastig begrip. Daarom zetten wij de 5 belangrijkste quick wins voor je op een rij!

Waarom is technische SEO noodzakelijk?

Stel: je hebt een prachtige website gebouwd en interessante content gecreëerd. Zolang het technische aspect van je website te wensen overlaat, kunnen zoekmachines jouw website niet goed lezen of begrijpen en zal al jouw werk voor niets zijn geweest. Daarom is het van belang om je technische SEO op orde te hebben.

Bij technische SEO controleer en optimaliseer je als het ware de motorkap van je website. Het doel van technische SEO is om een eenduidig signaal naar Google te sturen, zodat de zoekmachine jouw website sneller en makkelijker kan uitlezen. Met een betere beoordeling en hogere positie in de zoekresultaten (SERP) tot gevolg. Dit is essentieel voor de online vindbaarheid en gebruikerservaring van jouw website.

Site-audit als startpunt voor technisch SEO

Als je aan slag gaat met technische SEO moet je weten hoe jouw huidige website ervoor staat. Door een kwaliteitscontrole uit te voeren met behulp van tools, kom je achter de gebreken van je website. Denk aan verkeerde redirects, ontbrekende alt-tags, 404-foutmeldingen, enzovoort. Maak daarbij gebruik van webcrawlers, index-rapporten en SEO tools als Screaming Frog, Google Search Console en Ahrefs.

De grootste uitdaging is het prioriteren van die gebreken. Uit jouw analyse rollen wellicht diverse verbeterpunten, maar sommige wijzigingen hebben nu eenmaal een groter effect op jouw rankings in Google dan andere. Daarom hebben wij de grootste quick wins voor je verzameld waar jij direct mee aan de slag kan!

5 quick wins voor je SEO-techniek

1. Optimaliseer je crawlbudget

Om naar voren te komen in de zoekresultaten is het belangrijk dat Google jouw webpagina’s mag crawlen en vervolgens kan indexeren. Zie crawlen als spinnetjes die van de ene link naar de andere op het web kruipen om de pagina’s te beoordelen. Ze kunnen maar een bepaalde hoeveelheid pagina’s crawlen per keer, iets wat wordt aangeduid met het crawlbudget. Wees hier dus zuinig mee. Indexeren kan je zien als een archief waarin Google vervolgens alle webpagina’s en content heeft opgeslagen.

Zorg ervoor dat de pagina’s waarop je gevonden wilt worden zijn geïndexeerd in Google. Met behulp van Robots.txt en Google Search Console kan jij ervoor zorgen dat Google alle content op de juiste manier crawlt en indexeert. Daarnaast kan je een XML sitemap toevoegen waardoor Google de belangrijkste webpagina’s kan identificeren en jouw websitecontent gemakkelijker kan indexeren. In het Indexability rapport van Ahrefs vind je welke pagina’s op jouw website nog niet door zoekmachines worden geïndexeerd en waarom. De status code kan jou helpen het probleem te herleiden. Maak tot slot gebruik van interne linking. Interne links zorgen er namelijk voor dat Google je pagina’s sneller indexeert en de linkwaarde van je website goed doordringt naar dieperliggende pagina’s.

2. Verbeter de laadsnelheid van je website

De laadsnelheid is misschien wel de belangrijkste factor voor het technische aspect van SEO want dit heeft grote invloed op zowel de user experience, de crawlability van de website als de rankingfactor van Google. Met behulp van Google Pagespeed Insights krijg jij inzicht waar jouw website op het gebied van laadsnelheid nog winst kan behalen. Eén van de beste manieren om je website sneller te maken is door browser caching in te schakelen. Hiermee optimaliseer je de laadtijd voor terugkerende bezoekers omdat de bestanden op de webpagina in de browser blijven opgeslagen. Via een plug-in of htaccess-bestand kan je de caching inschakelen.

Andere quick wins zijn:

  • Kies voor een goed hosting pakket: De relevantie van een hostingpakket wordt vaak onderschat. Voordelige, shared hosting houdt in dat je een stukje op de server koopt waardoor je veel resources met andere websites moet delen. Daardoor is je website minder stabiel, wat leidt tot een mindere beoordeling.
  • Comprimeer de afbeeldingen: Bijvoorbeeld door gebruik te maken van WebP-afbeeldingen in plaats van JPG of PNG, zorg je ervoor dat afbeeldingen 30% tot 90% kleiner worden.
  • Controleer de laadsnelheid voor zowel desktop als mobiel: Tegenwoordig is een mobielvriendelijke website echt onmisbaar. Het merendeel van de mensen bekijkt websites als eerste op hun telefoon en bovendien beoordeelt Google volgens de Mobile First Index eerst de mobiele versie van je website.

3. Verwijder duplicate content

Pagina’s met dezelfde content is een veelvoorkomend SEO-probleem onder websites. Dat is niet heel verrassend, want duplicate content kan op diverse wijzen worden veroorzaakt. Bijvoorbeeld wanneer je een auteurspagina hebt, trailing slash issues (URL met en zonder /) of meerdere productvarianten. Denk hierbij aan een webshop waarbij je kan filteren binnen een bepaalde shopcategorie met een wisselend productaanbod, maar waar de content vrijwel hetzelfde blijft. Voor Google is een perfecte wereld waarin alleen unieke, waardevolle content voorhanden is. Duplicate content leidt daarom tot slechtere prestaties in de zoekresultaten en dat wil je uiteraard vermijden.

Gelukkig kan je duplicate content op twee manieren voorkomen. De eerste optie is om deze pagina’s op no-index te zetten. Duplicate content is namelijk alleen een issue wanneer de zoekmachine de pagina’s kan indexeren. Een tweede mogelijkheid is door het aanmaken van een canonical tag. Als je als webshop bijvoorbeeld van één product meerdere varianten verkoopt, denk aan verschillende maten of kleuren, dan maakt de website hier verschillende parameters voor aan. Je wilt voorkomen dat Google deze geparameterde URL’s als nieuwe webpagina’s ziet. In dat geval kan je zelfverwijzende canonical URL’s creëren.

4. Los gebroken interne links op

Wanneer je een website hebt, wil je natuurlijk dat jouw webpagina’s optimaal functioneren. Een gebroken link met een 404-foutmelding dat de pagina niet kan worden gevonden, werkt averechts voor je SEO performance en jaagt je websitebezoekers weg.

Een tijdelijke oplossing is een gepersonaliseerde 404-pagina die jouw websitebezoekers navigeert naar de meest bezochte pagina’s en hopelijk naar de content waar hij of zij daadwerkelijk naar op zoek is. Zo’n custom 404-pagina maakt de kans groter dat jouw potentiële klant toch nog op jouw website blijft rondsurfen en niet direct de pagina verlaat.

Websites worden continu vernieuwd waardoor URL’s in de loop der tijd veranderen. Als gevolg moeten oude, niet-bestaande URL’s worden omgeleid naar nieuwe locaties. De meest effectieve oplossing voor een 404 status code is dan ook om de oorzaak hiervan te achterhalen: Waarom kan de pagina niet (meer) gevonden worden? Wanneer het niet de bedoeling is dat er 404-foutmelding volgt en er een foutje in de URL zit, kan je in het geval van een interne link simpelweg de URL aanpassen. Bij een 404-foutcode die komt vanuit een externe bron heb je hier helaas geen invloed op. De beste optie is om dan een redirect in te stellen.

Een 301-redirect leidt je van de ene pagina naar de ander, zodat je vanuit de oude URL alsnog op de huidige pagina terechtkomt. Bovendien verhuist de SEO-waarde die je hebt opgebouwd op de oude URL mee naar de nieuwe URL. Let er wel op dat je deze blijft monitoren en er geen redirect looping ontstaat. Deze constante redirects zorgen ervoor dat de zoekmachine en bezoekers vastlopen op jouw website.

5. Laat de zoekmachine weten dat je website multiregionaal of meertalig is

Heb je een meertalige website of heb je een internationale webshop? In dat geval kan je technische SEO inschakelen voor een hogere ranking in de zoekmachines. Een meertalige website betekent dat je content aanbiedt in verschillende talen. Een multiregionale website houdt in dat je bezoekers aanspreekt in verschillende landen.

In beide kwesties is het voor technische SEO van belang dat je verschillende URL’s gebruikt en een hreflang tag aanmaakt. Door middel van een hreflang tag stel je Google op de hoogte dat je dezelfde pagina in verschillende landen op je website aanbiedt waardoor er sprake kan zijn van duplicated content. Zo zorg je ervoor dat de zoekmachine de juiste doelgroep doorverwijst naar de juiste taal en de juiste pagina.

Technische SEO lastig? Dat valt dus reuze mee. Bovenstaande tips kan je snel toepassen en kunnen van grote invloed zijn op je positie in de SERP. Kortom, hoe beter de SEO techniek op jouw website, hoe belangrijker de zoekmachine jouw bedrijf vindt en des te sneller je wordt gevonden door jouw potentiële klant.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse
4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse

In de competitieve wereld van digitale marketing is Zoekmachine Optimalisatie (SEO) essentieel om online op te vallen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe je je ver ...

Lees verder
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten

In deze digitale wereld, waar het mobiele gebruik domineert, is het essentieel om te begrijpen hoe dit de zichtbaarheid van websites beïnvloedt. Interessant is dat z ...

Lees verder
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check

In het steeds veranderende digitale landschap kan het belang van het onderhouden van een sterke online aanwezigheid niet genoeg benadrukt worden. Voor zowel bedrijven ...

Lees verder
SCROLL