Blog

blog

Technische SEO: 9 tips voor het verhogen van je online zichtbaarheid

Zoekmachine Optimalisatie
Alexia  Kuizenga

Door Alexia Kuizenga
Geplaatst op 8 februari 2023 | Bewerkt op 17 november 2023

Technische SEO: 9 tips voor het verhogen van je online zichtbaarheid

Technische SEO is een essentieel onderdeel van elke succesvolle zoekmachine optimalisatie (SEO) strategie. Het gaat om het optimaliseren van de structuur en code van je website, zodat zoekmachines de content gemakkelijker kunnen crawlen en indexeren. Door de tijd te nemen om je website te optimaliseren op basis van bepaalde technische criteria, kan je een concurrentievoordeel behalen ten opzichte van andere websites in dezelfde niche en je posities in de SERPs verbeteren. In dit artikel behandelen we de basisbeginselen van technische SEO en geven we negen tips om aan de slag te gaan. Met deze inzichten kan je de prestaties van je website in zoekmachines zoals Google en Bing verbeteren. Let’s dive in!

Waarom is technische SEO belangrijk?

Technische SEO helpt zoekmachines om gemakkelijk de structuur en content van een website te begrijpen. Dit begrip stelt hen in staat om betere beslissingen te nemen over hoe je website moet worden gerangschikt voor bepaalde zoekwoorden en zinnen. Bovendien kan het optimaliseren van de technische aspecten van je website ook de snelheid, veiligheid en gebruikerservaring verbeteren - allemaal vitale elementen van een succesvolle SEO-strategie.

Zoekmachine bots zijn ontworpen om websites op een efficiënte manier te crawlen; ze hebben geen tijd om te wachten terwijl een pagina langzaam laadt of vast komt te zitten terwijl ze proberen te navigeren door pagina's met gebroken links. Door ervoor te zorgen dat je website goed is geconfigureerd, kan je ervoor zorgen dat deze optimaal presteert op crawlers van zoekmachines. Dit zal resulteren in hogere rankings en meer verkeer op de lange termijn.

1. Optimaliseer de laadsnelheid van de pagina

De laadsnelheid van een pagina is een van de belangrijkste aspecten van technische SEO. Zoekmachine bots meten de tijd die het kost om je website te laden, wat invloed heeft op hoe ze je content crawlen en indexeren. Als het te lang duurt om een pagina te laden, kunnen zoekmachines de moeite niet nemen om hem te crawlen of hem onwaardig achten voor een plaats in de SERPs. Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om het laden van pagina's te verminderen: afbeeldingen optimaliseren, HTML- en CSS-code minimaliseren, browser caching gebruiken, Gzip-compressie inschakelen en redirects verminderen. Daarnaast is het gebruik van een betrouwbare webhost die snelle serverreactietijden levert ook belangrijk om de laadsnelheid van pagina's te verbeteren.

2. Crawling en indexering vereenvoudigen

Door zoekmachines het crawlen van je website te vergemakkelijken helpt dit om ervoor te zorgen dat de zoekmachines de nieuwste pagina's en wijzigingen kunnen vinden, wat vervolgens weer helpt in de rankings van jouw website. Door de juiste technische SEO-strategieën te implementeren, kan je ervoor zorgen dat de crawlers van zoekmachines al je pagina's kunnen vinden en openen. Een aantal optimalisatiepunten:

Optimaliseer je URL’s
Begin met het optimaliseren van je URL’s. URL's zijn een belangrijk onderdeel van hoe zoekmachines de content van je pagina's begrijpen. Om je URL's te optimaliseren voor crawling door Google, moet je ervoor zorgen dat ze:
1) Kort en beschrijvend zijn,
2) Zoekwoorden gebruiken die de content van de pagina nauwkeurig beschrijven,
3) Vermijd het gebruik van speciale tekens of onnodige woorden,
4) Gebruik kleine letters,
5) En gebruik een consistente opmaak voor je hele website.

Geen onnodige parameters en redirects
Zorg er ook voor dat ze geen onnodige parameters of redirects bevatten. Redirects kunnen problemen veroorzaken voor zoekmachines, omdat ze het crawlproces kunnen vertragen en het voor zoekmachines moeilijker maken om de relatie tussen verschillende pagina's op je site te begrijpen. Bovendien kan het gebruik van te veel redirects leiden tot een slechte gebruikerservaring en verwarring scheppen, wat ook kan leiden tot een verminderde crawl-snelheid.

Het gebruik van parameters in een URL kan het voor zoekmachines moeilijker maken om de content van een pagina te begrijpen. Dit komt doordat een URL met parameters veel verschillende versies van dezelfde pagina kan creëren, met iets andere content, wat kan leiden tot problemen met duplicate content. Bovendien kunnen URL's met parameters voor gebruikers moeilijk te begrijpen zijn en het moeilijk maken om links met anderen te delen.

In het algemeen wordt aanbevolen zuivere, statische URL's te gebruiken die duidelijk de structuur van de website en de content van de pagina aangeven. Dit maakt het voor zoekmachines en gebruikers gemakkelijker om de content van de pagina te begrijpen en kan de zichtbaarheid van de website in de resultaten van zoekmachines helpen verbeteren.

XML-sitemap
Zet een XML-sitemap op. Dit is een bestand waarin alle pagina's van je website zijn opgenomen. Dit maakt het makkelijk voor zoekmachines om alle pagina's op je website te vinden en te crawlen. Bij tip 6 lees je hier meer over.

Heading tags
Heading tags helpen de content van je pagina's te organiseren en te structureren, zodat zoekmachines de hoofdpunten van de pagina gemakkelijker kunnen begrijpen. Het juiste gebruik van heading-tags kan ook de gebruikerservaring verbeteren, zodat gebruikers gemakkelijker de informatie kunnen vinden die ze zoeken.

Crawlsnelheid
Crawlsnelheid is de snelheid waarmee Google spiders of crawlers je website bezoeken en pagina's ophalen om te indexeren, het is een belangrijke factor in hoe zoekmachines je pagina's rangschikken. Een traag ladende website kan leiden tot een slechte gebruikerservaring en een verminderde crawl-snelheid door zoekmachines. Het optimaliseren van de laadsnelheid van je pagina kan helpen om de crawl-snelheid van je website te verbeteren en je zoekmachine rankings te verbeteren.

Al deze elementen samen kunnen ervoor zorgen dat je content goed wordt gecrawld en geïndexeerd door Google en andere belangrijke zoekmachines. Hou er wel rekening mee dat elke website anders is. Sommige van bovenstaande punten zijn voor de ene website erg belangrijk, maar voor de andere niet.

3. Maak gebruik van structured data

Structured data is een belangrijk onderdeel van technische SEO, omdat het zoekmachines helpt de context van de content beter te begrijpen. Structured data kan worden gebruikt om specifieke soorten informatie op een webpagina te markeren, zoals productrecensies, recepten of evenementen. Door structured data in de HTML-code van je website op te nemen, kan je de bots van zoekmachines helpen verschillende soorten content gemakkelijker te identificeren en te classificeren. Dit maakt de kans groter dat ze worden weergegeven in relevante zoekopdrachten, wat kan leiden tot een grotere organische zichtbaarheid en meer verkeer. Bovendien kan je met structured data ook rich snippets maken die worden weergegeven in SERPs, zoals sterren voor recensies of afbeeldingen voor recepten, wat je zichtbaarheid en doorklikpercentage in de pagina's met zoekresultaten verder kan vergroten. Zorg er daarnaast ook voor dat je website mobielvriendelijk is en de juiste structured data bevat.

4. Gebruik een responsief ontwerp en mobielvriendelijke pagina's

Mobiele optimalisatie is een steeds belangrijker aspect van technische SEO, omdat steeds meer mensen het internet benaderen vanaf mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Om ervoor te zorgen dat je website is geoptimaliseerd voor deze gebruikers, moet je stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat deze een responsive design heeft en mobielvriendelijke pagina's gebruikt. Responsive design betekent dat de content van je pagina zich automatisch aanpast aan de grootte van het scherm van het apparaat, terwijl mobielvriendelijke pagina's speciaal zijn ontworpen voor kleinere apparaten. Beide elementen kunnen ervoor zorgen dat je content op elk apparaat goed wordt weergegeven, wat leidt tot een betere algemene gebruikerservaring. Door ervoor te zorgen dat je website is geoptimaliseerd voor mobiele gebruikers, kan je bovendien de laadsnelheid verbeteren en ervoor zorgen dat je website goed wordt doorzocht door de bots van zoekmachines. Al deze elementen samen zorgen ervoor dat je website hoger scoort in organische zoekopdrachten, waardoor je zichtbaarheid en verkeer een boost krijgt.

Om snel inzicht te krijgen in hoe jouw website scoort op mobiel vlak raden we aan om het ‘Paginafunctionaliteit’ rapport te kijken in Search Console:

5. Sitebeveiliging en betrouwbaarheid verbeteren

Veiligheid en betrouwbaarheid is niet alleen belangrijk voor je technische SEO inspanningen, maar juist ook voor je gebruikers. Door je website zo veilig mogelijk in te richten voor je gebruikers maak je goede kans op een leuke beloning in de zoekresultaten. Er zijn diverse manieren om de veiligheid en betrouwbaarheid van je website te verbeteren, zoals:

SSL-certificaat
Een SSL-certificaat (Secure Sockets Layer) wordt gebruikt om een veilige, versleutelde verbinding tot stand te brengen tussen een webserver en een browser en zorgt ervoor dat alle gegevens die tussen de twee worden verzonden, beschermd zijn tegen afluisteren en tampering. In 2014 kondigde Google aan dat het installeren van een SSL-certificaat op een website zou worden beschouwd als een "lichtgewicht" rankingsignaal, en dat het HTTPS zou gebruiken als een rankingsignaal in zijn zoekalgoritme. Bovendien biedt het meer veiligheid voor de website, helpt het phishing te voorkomen en vergroot het vertrouwen en de geloofwaardigheid van je website.

Content Delivery Networks (CDN’s) of Web Application Firewalls (WAF’s)
Een Content Delivery Network (CDN) is een netwerk van servers die over de hele wereld zijn verspreid, wat de laadtijden en schaalbaarheid verbetert. Dit is belangrijk voor het zoekalgoritme van Google, omdat het de snelheid van websites gebruikt als een van de rangschikkingsfactoren. Een Web Application Firewall (WAF) is ontworpen om een website te beschermen tegen verschillende soorten aanvallen. Het is belangrijk voor zowel de veiligheid van je website als de ervaring van de gebruiker, en Google gebruikt veiligheid ook als een factor in zijn ranking algoritme. Hoge uptime, dat wil zeggen de tijd dat een website beschikbaar en toegankelijk is voor gebruikers, is cruciaal voor elke website. Google neemt dit ook mee in zijn rankingfactoren, omdat een website die vaak uitvalt geen goede gebruikerservaring kan bieden.

Naast veiligheid speelt betrouwbaarheid ook een grote rol binnen technische SEO. Er valt namelijk weinig te optimaliseren als je website niet te bereiken is. Zorg er dus voor dat je website altijd up and running is door te werken met een goede hostingpartner. Zowel je gebruikers als de Google crawlers zullen je hiervoor dankbaar zijn.

Benieuwd hoe je website ervoor staat? In Search Console kan je een overzicht tevoorschijn toveren (Instellingen -> Crawl statistieken -> Status van de host) met eventuele issues in connectiviteit:

6. Creëer een XML sitemap

Een XML sitemap geeft zoekmachines een duidelijk overzicht van de structuur en content van je website, waardoor het voor hen gemakkelijker wordt om de pagina's te crawlen en te indexeren. Dit helpt ervoor te zorgen dat al je belangrijke pagina's worden opgenomen in de resultaten van de zoekmachine. Wanneer je een sitemap maakt, zorg er dan voor dat je alle relevante pagina's op je website opneemt. Zorg er ook voor dat je je sitemap up-to-date houdt wanneer je pagina's toevoegt of verwijdert van je website. Tegenwoordig kan dit voor de meeste websites volledig geautomatiseerd worden. Het wordt ook aanbevolen om je sitemap in te dienen bij Google Search Console, zodat deze sneller kan worden geïndexeerd.

Naast het feit dat een XML-sitemap zoekmachines een overzicht van je website biedt, kan het ook de navigatie voor bezoekers verbeteren door een HTML sitemap op te nemen in de footer van je website. Zo kunnen gebruikers gemakkelijk alle pagina's op je site bereiken zonder door dropdown menu's of andere navigatiestructuren te hoeven navigeren. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat je belangrijkste pagina’s binnen één klik van de homepage verwijderd zijn, wat het crawlen vergemakkelijkt.

7. Optimaliseer interne linkstructuur

Met interne links kan je autoriteit doorgeven van de ene pagina naar de andere, wat de algemene SEO van je website kan helpen verbeteren. Wanneer je een interne linkstructuur maakt, probeer dan beschrijvende ankertekst te gebruiken die zoekmachines een duidelijk beeld geeft van de content van de gelinkte pagina.

Als je tenslotte nieuwe content voor je website maakt, zorg er dan voor dat je teruglinkt naar andere relevante pagina's om het voordeel van interne links te maximaliseren. Zorg ervoor dat je interne links niet op doodlopende pagina’s uitkomen, want dit heeft zowel een negatieve invloed op je websitegebruikers als crawlers. Daarnaast willen pagina’s wel eens wijzigen van tijd tot tijd, waardoor een correcte interne link ‘opeens’ op een 404 kan uitkomen. Houd dit dus goed in de gaten en zorg er in dit geval voor dat dergelijke pagina’s zijn voorzien van een 301-redirect, of nog beter: pas de interne link aan om direct naar de juiste pagina door te linken.

8. Monitor de prestaties van je website

Gebruik tools zoals Google Search Console of Bing Webmaster Tools om de gezondheid van je website te volgen. Dit kan je helpen eventuele problemen te identificeren die van invloed kunnen zijn op je rankings of die zoekmachines verhinderen pagina's op je website te crawlen en te indexeren. Gebruik daarnaast analyseprogramma's zoals Google Analytics om het gedrag van bezoekers op je website te volgen, zodat je hun gebruikerservaring beter begrijpt en waar nodig aanpassingen kan doen.

Door de prestaties van je website op de voet te volgen, kan je eventuele problemen snel opsporen voordat het grote problemen worden. Hierdoor kan je sneller corrigerende maatregelen nemen en je technische SEO inspanningen soepel laten verlopen. Met regelmatige monitoring kan je ook de voortgang van je SEO inspanningen volgen en ervoor zorgen dat je op het juiste spoor zit.

9. Implementeer canonical URL’s

Canonical URL's helpen zoekmachines te identificeren wanneer twee pagina's dezelfde content hebben, zodat ze de meest geschikte versie kunnen selecteren. Door canonical URL's op je website te implementeren, kan je ervoor zorgen dat zoekmachines je content correct indexeren en mogelijke sancties voor duplicate content voorkomen. Daarnaast zorgt het gebruik van canonical URL's voor minder crawl-problemen en betere prestaties van je website doordat er minder bronnen worden gebruikt om meerdere versies van een pagina te crawlen.

Zorg er bij het maken van canonical URL's voor dat je de exacte URL opneemt van de pagina waarvan je wilt dat zoekmachines deze herkennen als de gezaghebbende versie. Het is ook belangrijk op te merken dat hoewel het implementeren van canonical URL's een belangrijke stap is in technische SEO, dit uiteindelijk een signaal richting Google is en geen harde instructie. Zorg er dus voor dat de zoekmachines ook via andere signalen op de website kunnen herleiden welke versie van een pagina het belangrijkst is, met bijvoorbeeld goede interne linking.
 

Technische SEO is een cruciaal onderdeel van elke succesvolle SEO-strategie. Door de structuur en content van je website te optimaliseren, kan je ervoor zorgen dat zoekmachines je pagina's gemakkelijker crawlen en indexeren. Daarnaast kan je door het implementeren van best practices, zoals het creëren van interne links, het monitoren van website prestaties en het gebruik van canonical URL's, je organische rankings verder verbeteren en meer verkeer naar je website leiden. Door de tijd te nemen om de basis van technische SEO te begrijpen en deze tips toe te passen op je eigen website, ben je op de goede weg naar sterke organische zoekmachineresultaten.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse
4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse

In de competitieve wereld van digitale marketing is Zoekmachine Optimalisatie (SEO) essentieel om online op te vallen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe je je ver ...

Lees verder
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten

In deze digitale wereld, waar het mobiele gebruik domineert, is het essentieel om te begrijpen hoe dit de zichtbaarheid van websites beïnvloedt. Interessant is dat z ...

Lees verder
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check

In het steeds veranderende digitale landschap kan het belang van het onderhouden van een sterke online aanwezigheid niet genoeg benadrukt worden. Voor zowel bedrijven ...

Lees verder
SCROLL