Wat is SEO?

Home

Wat is SEO?

Een slimme, kostenefficiënte manier om je site zichtbaarder te maken en meer bezoekers te trekken. Geen gedoe, gewoon resultaten.

Zin in een goed gesprek?
Onze klanten
Wie volgt?
Landal GreenParks Veritas Hello Archie GrootPlezier Eco-Point Brico Morres Roompot NRV Rondreizen Saman Groep INNO Bloovi Energetica Natura Landal GreenParks Veritas Hello Archie GrootPlezier Eco-Point Brico Morres Roompot NRV Rondreizen Saman Groep INNO Bloovi Energetica Natura

Wat is SEO?

Search Engine Optimization, beter bekend als SEO, is een effectieve manier voor bedrijven om hun zichtbaarheid in de zoekmachines te vergroten en online meer bekendheid te krijgen. Het gaat hierbij om de inhoud, structuur en gebruikerservaring van de website te optimaliseren om de positie op de relevante pagina's met zoekmachineresultaten (SERP's) te verbeteren. Door veranderingen aan te brengen die de relevantie van je website verbeteren voor een bepaalde reeks zoekwoorden of zinnen, kan je ervoor zorgen dat potentiële klanten je vinden wanneer ze zoeken naar wat jouw bedrijf aanbiedt.

Dit maakt SEO tot een krachtig instrument in elke digitale marketingstrategie. Met de juiste optimalisatie kunnen bedrijven hun doelgroepen effectiever bereiken en meer succes boeken met hun online aanwezigheid. Kortom, SEO zorgt ervoor dat potentiële klanten je gemakkelijk vinden wanneer ze op zoek zijn naar wat je te bieden hebt.

Erik Waverijn

De kennis en kunde, maar zeker ook het fijne contact met de mensen van Envoker, waarderen wij enorm. Regelmatig overleg zorgt voor korte lijnen en snelle (re)actie.

Erik Waverijn SEO-specialist

GrootPlezier

Organische (omzet)groei voor 3 domeinen dankzij een gedegen SEO strategie

ToppositiesOp zoektermen met hoge volumes

+58% Organische websitesessies

+23%Organische omzet

Lees de volledige case

Bekijk alle cases

Wat betekent SEO?

SEO staat voor "Search Engine Optimization" en verwijst naar het proces van het optimaliseren van websites en webpagina's om ze beter zichtbaar te maken in zoekmachines zoals Google. Hierbij worden wijzigingen aangebracht in de inhoud, structuur en vormgeving van een website, zodat de relevantie voor bepaalde zoekwoorden toeneemt en de positie op de resultatenpagina's van zoekmachines (SERP's) verbetert. Door best practices voor SEO te volgen, kunnen bedrijven hun kansen verbeteren om gevonden te worden door hun potentiële klanten wanneer zij actief zoeken naar relevante producten of diensten online. Het doel van elke goede SEO-strategie is om zoveel mogelijk relevante bezoekers naar je website te krijgen vanuit organische (onbetaalde) zoekmachineranking.

Hoe werkt SEO?

SEO zorgt ervoor dat je website goed is geoptimaliseerd voor zoekmachine algoritmen. Dit houdt in dat je ervoor zorgt dat je website de juiste inhoud en structuur heeft, maar ook dat hij snel laadt en vrij is van technische fouten. Door best practices te volgen, kan je ervoor zorgen dat je website hoger scoort in SERP's en meer organisch verkeer aantrekt. De belangrijkste elementen van een succesvolle SEO-strategie zijn het optimaliseren van de inhoud, het verbeteren van de gebruikerservaring, het ontwikkelen van backlinks van andere websites (autoriteit), het bijhouden van de steeds veranderende algoritme-updates van Google en het bijhouden van de prestaties met analysetools. Al deze elementen samen zorgen ervoor dat een website maximale zichtbaarheid krijgt in zoekmachines voor relevante zoekwoorden en zinnen.

Waarom is SEO belangrijk voor marketing?

SEO is een belangrijk onderdeel van elke digitale marketingstrategie omdat het bedrijven helpt meer organisch verkeer van zoekmachines te krijgen. Door hun website te optimaliseren voor relevante zoekwoorden, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze gezien worden door potentiële klanten die actief zoeken naar producten en diensten die gerelateerd zijn aan hun branche. SEO helpt ook de zichtbaarheid van een website in SERP's te vergroten, wat bijdraagt aan een grotere naamsbekendheid en erkenning. Dit kan zeer gunstig zijn voor nieuwe bedrijven die zich proberen te vestigen in hun respectieve markten.

DRIVEN BY PERFORMANCE

De voordelen van SEO

De voordelen van SEO omvatten verbeterde zichtbaarheid op de resultatenpagina's van zoekmachines, meer organisch verkeer naar je website, verbeterde naamsbekendheid en erkenning, hogere ROI van digitale marketinginspanningen, betere gebruikerservaring voor bezoekers, en grotere kansen voor het genereren van leads. Bovendien biedt SEO voordelen op lange termijn omdat de effecten cumulatief zijn.

Met consistente inspanning in de tijd, kunnen bedrijven aanzienlijke verbeteringen zien in rankings en organisch verkeer. Het helpt bedrijven ook om hun concurrentie voor te blijven door ervoor te zorgen dat ze als eerste worden gezien wanneer potentiële klanten zoeken naar relevante termen. Kortom, SEO is een krachtig instrument dat elk bedrijf kan helpen zijn doelen effectiever en efficiënter te bereiken.

Onze specialismes

Envoker is een ervaren digital marketing bureau dat alle aspecten van online marketing beheerst en de online marketing strategie van jouw bedrijf samen met jou de aandacht geeft die deze verdient. Daarom maken we elke strategie op maat, afgestemd op je klanten, zodat we samen het maximale resultaat kunnen halen.

Na een uitgebreide analyse en voorgesprek volgt vanzelfsprekend ook heldere communicatie wanneer we samen aan de slag gaan. We beseffen maar al te goed dat we alleen samen met jou de campagnes succesvol kunnen maken. Daarom zijn we een groot voorstander van korte lijnen en proactieve communicatie. Om een effectieve online marketing campagne neer te zetten, hoeven we niet elke week een afspraak te maken om bij elkaar op de koffie te komen. 

Er werken dan ook geen projectmanagers bij ons. Wij prefereren direct contact tussen de klant en de marketeers, zonder tussenkomst van anderen. Zo weten we aan beide kanten waar we aan toe zijn, zodat we alles overzichtelijk en begrijpelijk kunnen houden.

De 3 pijlers van SEO

1. Technische optimalisatie
De drie pijlers van SEO zijn technische optimalisatie, on-page optimalisatie en autoriteit / off-page. Technische optimalisatie houdt in dat een website goed is geoptimaliseerd voor zoekmachine algoritmen door taken uit te voeren zoals ervoor zorgen dat de site snel laadt en vrij is van fouten, het instellen van 301-redirects indien nodig en het optimaliseren van metatags voor een betere zichtbaarheid. Daarnaast omvat technische optimalisatie het zorgen dat de website een goede structuur heeft die gemakkelijk kan worden doorzocht door zoekmachine bots, het maken van een XML sitemap om hen te helpen pagina's nauwkeurig te indexeren en het gebruik van gestructureerde data mark-up om snippets informatiever te maken. Al deze elementen samen zorgen ervoor dat uw website maximale zichtbaarheid krijgt in zoekmachines voor relevante zoekwoorden.

2. On-page optimalisatie
On-page optimalisatie is het optimaliseren van de inhoud om specifieke zoekwoorden en zinnen te bereiken. Dit omvat het zorgen dat de inhoud rijk is aan zoekwoorden die relevant zijn, het verstrekken van metabeschrijvingen voor elke pagina, het creëren van interne links tussen pagina's op de site en het gebruik van SEO-tools zoals Google Search Console om de prestaties van de website te verbeteren. Daarnaast is het belangrijk dat titels beschrijvend zijn en zoekmachineresultaten snippets ondersteunen, rubrieken op een georganiseerde manier te gebruiken om crawlers te helpen de hiërarchie van een webpagina te begrijpen, afbeeldingen op te nemen met geoptimaliseerde attributen zoals alt-tekst en bestandsgrootte, video-elementen zoals transcripties te optimaliseren wanneer dat nodig is, widgets voor het delen van sociale media te gebruiken voor een betere gebruikerservaring, een effectieve URL-structuur te creëren voor een betere navigatie en schema-markup op te nemen waar mogelijk. Al deze taken kunnen ervoor zorgen dat je website goed is geoptimaliseerd voor succes in zoekmachines.

3. Autoriteit/Off-page optimalisatie
Autoriteit of off-page optimalisatie omvat het opbouwen van relaties met andere websites en het creëren van backlinks naar uw site van hen. Dit helpt de geloofwaardigheid en autoriteit van een website te vergroten, wat kan leiden tot betere rankings op SERP's. Het creëren van hoogwaardige inhoud die echte waarde biedt en het in contact treden met beïnvloeders in uw branche zijn uitstekende manieren om relaties op te bouwen en backlinks te krijgen. Daarnaast kan het gebruik van sociale media zoals LinkedIn, TikTok, Facebook en Instagram zeer nuttig zijn om online bekendheid te krijgen. Door een algemene digitale marketingstrategie te optimaliseren met deze tactieken in gedachten, kunnen bedrijven aanzienlijke verbeteringen zien in hun organische zichtbaarheid en website rankings.

5 extra tips

1. Doe zoekwoordonderzoek
Een van de belangrijkste dingen om te overwegen bij het optimaliseren van een website voor organisch zoekmachineverkeer is zoekwoordenonderzoek. Dit omvat het onderzoeken van relevante termen en zinnen die mensen gebruiken bij het zoeken naar producten en diensten die verband houden met je bedrijf. Tools zoals Google Trends en Keyword Planner kunnen hierbij ongelooflijk nuttig zijn, omdat ze inzicht geven in populaire zoektermen, trends en keyword difficulty scores die concurrentieniveaus meten. Daarnaast kan je long-tail zoekwoorden overwegen, dat zijn meer specifieke zinnen met minder concurrentie; deze zijn vaak gemakkelijker om voor te ranken en kunnen helpen meer gericht verkeer te genereren. Zodra je relevante termen hebt geïdentificeerd en de inhoud op basis daarvan hebt geoptimaliseerd, volg dan ook de vooruitgang met analysetools om ervoor te zorgen dat de inspanningen zijn vruchten afwerpen.

2. Creëer inhoud van hoge kwaliteit
Het creëren van kwalitatieve content is essentieel voor organisch succes in zoekmachines. Het biedt niet alleen waarde aan lezers, maar het kan ook helpen bij het verbeteren van rankings en het vergroten van de zichtbaarheid op SERP's. Wanneer je SEO-teksten schrijft, zorg er dan voor dat de inhoud informatief, relevant en rijk aan zoekwoorden is; dit omvat het optimaliseren van titels, meta-beschrijvingen en koppen, zodat ze de aandacht trekken wanneer iemand op die termen zoekt. Daarnaast kan het regelmatig maken van een blogbericht of andere vormen van inhoud niet alleen helpen uw site fris te houden, maar ook dienen als linkbait - het aantrekken van andere websites om terug te linken naar die van jou.

3. Gebruik PPC voor focus
Pay-per-click (PPC) reclame kan ongelooflijk effectief zijn voor bedrijven die hun SEO inspanningen willen richten. Met PPC betalen adverteerders alleen wanneer iemand op hun advertentie klikt, waardoor kleine bedrijven zich kunnen richten op specifieke doelgroepen en ervoor kunnen zorgen dat ze het meeste uit hun campagnes halen. Bovendien, omdat het los staat van organische zoekmachine optimalisatie strategieën, kan het gebruik van PPC in combinatie met SEO helpen om meer verkeer te genereren en conversies te verhogen in een sneller tempo dan alleen te vertrouwen op een van beide. Zorg er bij het opzetten van je PPC-campagne voor dat je realistische doelen stelt, de resultaten nauwgezet volgt en voortdurend optimaliseert voor maximaal profijt. Door deze tactieken toe te passen als onderdeel van een algemene follow-the-money benadering, kunnen bedrijven robuuste digitale marketingplannen ontwikkelen die verkeer genereren en conversies verhogen. SEO is een voortdurend veranderend gebied, maar met de juiste hulpmiddelen en kennis kunnen bedrijven de concurrentie voorblijven en ervoor zorgen dat hun websites door de juiste mensen worden gezien.

4. Google E-A-T
Google's E-A-T (Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid) algoritme is een ander belangrijk element van SEO. Dit algoritme kijkt naar de referenties van een bedrijf, waaronder hun ervaring in de branche en hoe lang ze al actief zijn, evenals klantbeoordelingen en website-inhoud. Ervoor zorgen dat je website professioneel is ontworpen en inhoud van hoge kwaliteit heeft die de lezers echte waarde biedt, zijn uitstekende manieren om je geloofwaardigheid online aan te tonen. Bovendien kan een snelle reactie op vragen of klachten van klanten helpen vertrouwen op te bouwen bij potentiële klanten, wat de ranking in zoekmachines verder kan verbeteren.

5. Gebruik de juiste tools
Semrush
Het gebruik van de juiste tools kan het verschil maken als het gaat om SEO. Semrush is een ongelooflijk krachtige tool voor concurrentieanalyse, content optimalisatie, zoekwoordonderzoek en meer. Het biedt onschatbare inzichten in de strategieën van concurrenten, waardoor bedrijven op maat gemaakte digitale marketingplannen kunnen maken die hen helpen hun rivalen voor te blijven in organische zoekmachine rankings. Bovendien, met zijn suite van analytische tools, maakt Semrush het gemakkelijk om de voortgang in de tijd te volgen en succespercentages snel en nauwkeurig te meten. De uitgebreide en gebruiksvriendelijke interface maakt het ook ideaal voor beginners op zoek naar een succesvolle SEO-strategie, vanaf nul op te bouwen.

Ahrefs
Ahrefs is een ander hulpmiddel van onschatbare waarde voor bedrijven die vooruit willen in de digitale marketing. Het biedt uitgebreide backlinkgegevens en kan helpen bij het identificeren van mogelijkheden om de zichtbaarheid van websites te verbeteren door middel van linkbuilding. Bovendien kan je met de zoekwoordverkenner nieuwe zoekwoordkansen ontdekken en je contentstrategie verfijnen. Ahrefs biedt ook een reeks tools voor analyse van concurrenten, waardoor het gemakkelijk is om te controleren hoe rivalen presteren en uw eigen SEO-strategieën aan te passen. Door gebruik te maken van deze krachtige tools als onderdeel van een overkoepelende follow-the-money aanpak, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun inspanningen effectief zullen zijn in het genereren van verkeer en het verbeteren van rankings op SERP's.

Screaming Frog
Screaming Frog is een krachtig hulpmiddel voor website crawlers en SEO audit rapporten. Het kan helpen bij het identificeren van gebroken links, duplicate content, ontbrekende meta-data en andere problemen die uw zoekmachine rankings kunnen belemmeren. Bovendien kan je wijzigingen aan je site in real-time volgen, waardoor je snel en efficiënt mogelijkheden voor optimalisatie kunt identificeren of problemen kunt oplossen. Met deze uitgebreide inzichten in de prestaties van je website kunnen bedrijven effectieve follow-the-money strategieën implementeren die hun zichtbaarheid online verbeteren en hun doelgroep effectiever bereiken.

DRIVEN BY PERFORMANCE

Concluderend

Kortom, SEO is een essentieel onderdeel van elke digitale marketingstrategie en bedrijven moeten investeren in de juiste tools om ervoor te zorgen dat ze de concurrentie voor kunnen blijven. Google's E-A-T algoritme, evenals tools zoals Semrush, Ahrefs en Screaming Frog, bieden onschatbare inzichten in websiteprestaties.

Bovendien stelt het bedrijven in staat om op maat gemaakte strategieën te creëren die verkeer stimuleren en rankings op SERP's verbeteren. Met deze krachtige tools tot hun beschikking kunnen bedrijven hun doelgroepen effectiever bereiken, conversies verhogen en de ROI van hun digitale marketinginspanningen maximaliseren.

Duik met ons de diepte in

4 manieren om long-tail keywords te gebruiken in je SEO-copywriting
4 manieren om long-tail keywords te gebruiken in je SEO-copywriting

Zoekmachine optimalisatie (SEO) blijft een belangrijk onderdeel voor het bereiken van digitale zichtbaarheid en het stimuleren van organisch verkeer. Terwijl bedrijve ...

Lees verder
4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse
4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse

In de competitieve wereld van digitale marketing is Zoekmachine Optimalisatie (SEO) essentieel om online op te vallen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe je je ver ...

Lees verder
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten

In deze digitale wereld, waar het mobiele gebruik domineert, is het essentieel om te begrijpen hoe dit de zichtbaarheid van websites beïnvloedt. Interessant is dat z ...

Lees verder
Contact

Zin in een goed gesprek?

Léon Maljaars

Van een bak koffie is nog nooit iemand slechter geworden.

Misschien leren we wel wat van jou. Wie weet?

SCROLL