Blog

blog

5 tips bij een website migratie

Zoekmachine Optimalisatie
Edwin Kersten

Door Edwin Kersten
Geplaatst op 31 maart 2021 | Bewerkt op 24 november 2023

5 tips bij een website migratie

Er zijn verschillende redenen voor een website migratie, zoals een redesign of herstructurering van de website, een wijziging van het CMS of rebranding. Een website migratie zorgt vaak voor een verbetering van de website, maar geeft voor een online marketeer wel een paar logistieke vraagstukken. Wanneer een website migratie niet goed gepland en uitgevoerd wordt loop je het risico om verkeer en conversies te verliezen. Om ervoor te zorgen dat je website migratie soepel verloopt geven we je 5 tips mee.

1. Redirects instellen

Het is ontzettend belangrijk om redirects in te stellen van de oude pagina’s naar de nieuwe pagina’s. Hierdoor komen de bezoekers van de oude pagina niet uit op een 404-pagina, maar wordt er geredirect naar de nieuwe pagina. Gebruik hiervoor de permanente 301- verwijzing. Maak een redirect plan waarin alle oude URL’s in kaart gebracht worden. Dit scheelt de developer veel tijd en zo weet je zeker dat alle oude URL’s naar de juiste pagina geredirect worden. Zorg er ook gelijk voor dat je alle oude URL’s in je advertising kanalen direct aanpast naar de nieuwe.

Probeer bij het redirecten om redirect ketens te voorkomen, dit maakt het minder makkelijk om te crawlen voor Google. Stel de redirect dus gelijk in naar de uiteindelijke pagina. Ook interne links moeten aangepast worden, zodat deze geen redirect keten worden. Heb je een oude pagina die niet meer bestaat op de nieuwe pagina? Laat deze dan redirecten naar een algemene pagina, zo voorkom je dat de bezoekers mis loopt. Denk je dat je alle URL’s geredirect hebt? Check dan vóór de livegang altijd of alles juist is ingesteld, dit om problemen te voorkomen.

2. Tracking in Analytics en Ads

Zonder data worden je taken als online marketeer erg moeilijk. Bij een migratie is het daarom ontzettend belangrijk dat de tracking gecontroleerd wordt. Allereerst moet de Google Tag Manager Tag op de nieuwe website geïmplementeerd worden. Dit zorgt ervoor dat de data van de nieuwe website juist binnenkomt in Google Analytics.

De doelen die ingesteld staan via Google Analytics (en Google Ads) moeten ook aangepast worden aan de nieuwe doelen op de nieuwe website. Met het veranderen van de website kan het zijn dat bepaalde doelen niet meer werken omdat een formulier niet meer op de website staat of de trigger van je doel vasthangt aan het oude domein of een niet meer bestaande URL. Het kan ook zo zijn dat er juist nieuwe formulieren geplaatst zijn die nog niet getrackt worden. Loop dus even alle doelen één voor één na in Analytics en pas aan waar nodig.

3. Contentmigratie

Met de nieuwe website wil je natuurlijk ook goed gevonden worden in de organische resultaten. De kwaliteitsvolle content van de oude website moet dan ook gemigreerd worden naar de nieuwe website om te voorkomen dat de huidige rankings verloren gaan. Idealiter wordt alle content overgebracht naar de nieuwe website. Soms is het door verandering van het template echter niet mogelijk. Probeer dan goed af te wegen welke content het meest waardevol is. Neem SEO geoptimaliseerde content altijd mee. Kijk daarnaast in Analytics welke pagina’s de meeste bezoekers en conversies genereren.

4. Position tracking

Om de SEO inspanningen te monitoren wordt er als het goed is gebruik gemaakt van een position tracking tool, zoals bijvoorbeeld Semrush. Om te achterhalen welk effect de website migratie heeft op je organische posities moet je ervoor zorgen dat de nieuwe website getrackt wordt. Voeg hier dan ook gelijk de oude website aan toe als concurrent, zodat je de posities tegen elkaar uit kan zetten. Zo kan je in één oogopslag zien of je met de nieuwe website op hetzelfde niveau zit van vóór de websitemigratie.

GEMIDDELDE POSITIE VAN HET OUDE DOMEIN T.O.V. HET NIEUWE DOMEIN

 

5. Meta tags

Niet alleen de content moet gemigreerd worden naar de nieuwe website, ook de meta titles en descriptions mogen niet vergeten worden. Wanneer er geen sprake is van een naamsverandering en de meta tags zijn nog up-to-date is dit niet zo’n grote klus. Je hoeft dan enkel in kaart te brengen wat de huidige meta tags zijn en op welke URL’s deze weer terecht moeten komen. Is er echter wel sprake van een rebranding, dan zullen de meta tags ook herschreven moeten worden.

Om het de webdeveloper makkelijk te maken is het gewenst om een meta tag template aan te maken. In dit overzicht geef je precies aan wat de meta tags zijn en op welke URL deze terecht moet komen. Vaak is er de optie om het document dan direct te implementeren op de nieuwe website, in plaats van alles handmatig over te zetten.

Zoals je ziet is een website migratie niet iets waar te makkelijk over gedacht moet worden. Zorg er dus voor dat je vóór livegang goed voorbereid bent en alles juist hebt ingesteld om de website migratie soepel te laten verlopen. Met onze 5 tips heb je de meest belangrijke zaken al op orde, maar zorg na livegang dat je alles nogmaals goed test. Doe eventueel een technische check om ervoor te zorgen dat er niks meer misgaat. Hoe je dat doet lees je in onze driedelige blog over de technische SEO analyse. Blijf daarnaast de eerste paar dagen na het overzetten het verkeer goed monitoren, zodat je gelijk kunt zien of alles werkt en je verschillen vroegtijdig kan signaleren.

Ben je toch niet helemaal zeker over je website migratie? Bij Envoker geven we je graag advies.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse
4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse

In de competitieve wereld van digitale marketing is Zoekmachine Optimalisatie (SEO) essentieel om online op te vallen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe je je ver ...

Lees verder
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten

In deze digitale wereld, waar het mobiele gebruik domineert, is het essentieel om te begrijpen hoe dit de zichtbaarheid van websites beïnvloedt. Interessant is dat z ...

Lees verder
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check

In het steeds veranderende digitale landschap kan het belang van het onderhouden van een sterke online aanwezigheid niet genoeg benadrukt worden. Voor zowel bedrijven ...

Lees verder
SCROLL