Cases

Bushcraftshop

Winstgevendheid van online marketing verhogen

Partner van

VIA
Opdrachtgever

Bushcraftshop

Bushcraftshop is dé webwinkel voor bushcraft, survival en outdoor. Het bedrijf, gevestigd in Middelburg, heeft als doel om een uniek en bijzonder assortiment bushcraft, survival en outdoor producten te kunnen bieden aan hun klanten. Er worden strenge eisen gesteld aan de producten die in de webwinkel verkocht worden, waardoor je bij Bushcraftshop uitsluitend kwaliteitsproducten vindt.

In 2012 is Bushcraftshop gestart als organisator van cursussen en events rondom bushcraft. Door de grote interesse in de bushcraftproducten zijn zij uitgegroeid tot een webshop met meer dan 3750 verschillende producten. Door hun jarenlange ervaring is Bushcraftshop een gekende speler in de bushcraft markt in zowel Nederland als België.

Doelstellingen
  • Winstgevendheid van online marketing verhogen
  • Behalen van dezelfde omzet
  • Verlaging van de totale kostenpost
  • Bottomline Cost of Sale verlagen
Doelstelling

Winstgevendheid van online marketing verhogen

Eén van de meest gehoorde doelstellingen binnen een bedrijf is groei, en met name groei in omzet. Maar meer omzet gaat vaak gepaard met hogere kosten waardoor meer omzet niet altijd leidt tot een hogere winst.

Daarom was de opdracht van Bushcraftshop naar Envoker om de winstgevendheid van de online marketing te verhogen. Hierbij lag de focus op het behalen van dezelfde omzet ten opzichte van vorig jaar, tegen een lagere kostenpost. De doelstelling hiervan was om de bottomline cost of sale (COS) te doen dalen.

Aanpak

Grote optimalisatieslag in het Google Ads account

Om inzicht te krijgen in het rendement van de verschillende online kanalen die ingezet werden, zijn allereerst de kosten en omzetten in kaart gebracht en is vervolgens een begroting opgesteld. Bij het opstellen van de begroting werd er gekeken naar de te behalen doelstelling, de resultaten van het jaar ervoor en de trendlijn van het zoekgedrag op Google. De begroting maakt de sturing van de online marketing kanalen een stuk overzichtelijker.

Om de doelstelling van de cost of sale te behalen is er een optimalisatieslag gemaakt in het Google Ads account, aangezien daar veel winst te behalen was. Zo zijn er onder andere nieuwe biedstrategieën ingesteld, campagnes bijgebouwd op basis van prestatie en zijn de campagnes en zoekwoorden flink opgeschoond. Ook zijn de recent door Google geïntroduceerde Smart shopping campagnes ingezet ter vervanging van de oude shopping campagnes. Hierdoor verdubbelden de conversies in de Nederlandse smart shopping campagne tegen een lagere kostenpost ten opzichte van de oude shopping campagne. Het wekelijkse onderhoud en bidupdates zorgde ervoor dat de juiste koers aangehouden werd.

Bushcraftshop

De online marketing van Bushcraftshop bestaat echter niet alleen uit Google Ads, dus ook naar de andere kanalen is gekeken. De kanalen die wel omzet bijdroegen, maar waar het rendement een stuk lager lag zijn uitgefaseerd en de budgetten zijn verschoven naar de meest winstgevende kanalen. Bij het affiliate kanaal was het rendement redelijk goed, maar ook hier was nog wat ruimte voor verbetering. 

Zo wordt er gewerkt om een nieuw keuringsmanagement toe te passen, zodat er enkel betaald wordt voor aankopen die daadwerkelijk gemaakt zijn. Ook werden publishers die eigenlijk niks bijdroegen uit de campagne gehaald. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kortingscodes. Deze dragen onderaan de streep niks bij, want die aankopen zouden toch wel worden gemaakt. Deze optimalisaties zorgen voor een nog hoger rendement op het affiliate kanaal.

Ook zijn er op technisch vlak flink wat optimalisatieslagen gemaakt. Zo is onder andere Google Tag Manager geïmplementeerd. Naast het gegeven dat Google Tag Manager de sturing van de diverse pixels een stuk efficiënter maakt worden hiermee ook de conversies ontdubbeld tussen de verschillende paid kanalen.

Bushcraftshop
Resultaat

Cost of Sale verlaging van 46%

De Google Ads kosten zijn de laatste twee maanden van 2019 met 47% verminderd (ten opzichte de Ads kosten van dezelfde maanden in 2018), met behoud van de gemiddelde omzet. In de maand december lag de Cost of Sale zelfs 2% lager dan de beoogde cost of sale. Deze trend werd in de eerste maanden van 2020 doorgetrokken. De eerste drie maanden van dit jaar is de adspend verlaagd met 27% waarbij de omzet ook nog eens met 34% steeg ten opzichte van de eerste drie maanden van 2019. De Cost of Sale lag deze maanden op het beoogde target, wat een verlaging was van 46% ten opzichte van de eerste drie maanden van 2019.

Er wordt echter niet alleen naar de winstgevendheid van Google Ads gekeken. De doelstelling was om de winstgevendheid van de totale online marketing kanalen te verhogen. Wanneer we kijken naar de Cost of Sale van de totale online marketing in de eerste drie maanden van 2020 komt deze gemiddeld uit op het beoogde target.

Hiermee kan dus geconcludeerd worden dat de doelstelling om de winstgevendheid van de online marketing kanalen te verhogen zeker geslaagd is en de bottomline cost of sale gedaald is naar het beoogde target.

-47% Adspend
44% lagere Adspend dan in 2018
-46% Cost of Sale
Google Ads in Q1 2020, t.o.v. 2019
Cost of Sale
Targets gehaald

Envoker is een fijne partner voor ons

We zijn erg tevreden over de samenwerking, Envoker luistert naar onze uitdagingen en verwachtingen en past de werkzaamheden daarop aan. Ze zorgen dat onze doelstellingen worden behaald. Daarnaast gaat de communicatie erg vlotjes, we hoeven nooit lang te wachten op antwoord en er wordt altijd pro-actief meegedacht! Envoker is een fijne partner voor ons!

Erik van ’t Padje Oprichter en DGA | Bushcraftshop

Erik van ’t Padje
Ook jouw online prestaties verbeteren?

Laten we afspreken

Heb je na het lezen van deze case nog vragen, of wil je wellicht weten hoe dit toe te passen is binnen jouw bedrijf? Dan komen wij graag met jou in contact. Wij leggen graag uit hoe wij ook jouw online resultaten verbeteren.

Léon Maljaars
SCROLL