Cases

Cases

Extra omzet genereren met Google Shopping

ontdek deze case
Horecaservice Nevejan
Resultaten

Uitstekende prestaties

+100% Verdubbeling in ROAS tegen hetzelfde budget

85% naar 52% Aandeel organisch verkeer is meer in balans

+20% Stijging in omzet vergeleken met vorig jaar

Horecaservice Nevejan
Opdrachtgever

De horeca groothandel met het meest uiteenlopende assortiment

Horecaservice Nevejan is een Belgische horeca groothandel met zowel food als non-food in haar assortiment. Het assortiment is zeer divers, bij Horecaservice Nevejan vind je dan ook producten die je elders niet online kunt bestellen. Dit in combinatie met de vakkennis die ze beschikken en de service die ze verlenen zorgt voor een grote retentie onder haar klanten in binnen- en buitenland. Zowel consumenten als zakelijke afnemers worden met een vriendelijke lach bediend.

Doelstelling

Nieuwe klanten aanwinnen via de webshop met Google Ads tegen een optimaal rendement

De groothandel van Horecaservice Nevejan is inmiddels een begrip in België, maar online liggen er nog volop kansen voor het oprapen. Zo bestond 85% van het verkeer uit organisch verkeer dankzij de goed scorende producten, maar uit ervaring weten we dat juist voor producten er een groot aandeel van de kliks wordt weggesnoept door de betaalde advertenties. Voor ons was de doelstelling dan ook helder: het in balans krijgen van de online marketingkanalen door Google Ads in te zetten, met in het bijzonder Google Shopping.

Zoals eerder vermeld is het assortiment van Horecaservice Nevejan erg divers en beschikken ze over duizenden producten. In onze ogen de perfecte use case voor Google Shopping, waarbij je de zichtbaarheid van je producten aanzienlijk verhoogd in zowel de betaalde resultaten als de organische resultaten binnen het Shopping platform.

Gezien het diverse assortiment kiezen we ervoor om gebruik te maken van Smart Shopping. Hierbij krijgt Google meer controle over de biedingen waarbij ze rekening houden met uiteenlopende factoren, met als uiteindelijke doel een zo hoog mogelijke conversiewaarde te realiseren.

Daarnaast hebben we met Google Shopping de mogelijkheid om de verscheidene productgroepen te segmenteren, waarbij er bijvoorbeeld prioriteit kan worden gegeven aan seizoensgebonden producten. Voor deze case laten we dit echter nog buiten beschouwing, zodat we eerst een nulmeting kunnen verkrijgen die als benchmark kan dienen voor toekomstige campagnes.

Thor de Regt
Het succes van een Google Shopping campagne begint met je datafeed. Hoe schoner de data is die je doorstuurt, des te beter je kansen zijn op een goed resultaat.

Thor de Regt Senior Online Marketeer

Aanpak

Optimaliseren voor een hoger rendement met Smart Shopping

Om met Google Shopping te starten moet productdata aangeleverd worden, zodat Google deze kan matchen met de al bestaande producten op het Shopping platform. Vervolgens kunnen bezoekers de producten van alle verschillende aanbieders vergelijken.

De productdata wordt verzameld in een zogenaamde datafeed, waarbij onder andere de titel van het product, de prijs, de afbeelding, URL en categorie zijn opgenomen. Om zoveel mogelijk flexibiliteit en controle te hebben over deze data, hebben we ervoor gekozen om Channable in te zetten. Dit is een externe tool waarmee op een laagdrempelige manier de oorspronkelijke data verder verfijnd worden. Wil je bijvoorbeeld een productcategorie liever niet opnemen in Google Shopping? Dan is dit zeer snel geregeld met een tool als Channable. Uiteraard kan dit ook geregeld worden door dit in de oorspronkelijke datafeed te verwerken. Het nadeel hiervan is dat je snel het overzicht verliest en in het geval van Horecaservice Nevejan, de wijzigingen niet zonder hulp van de developer doorgevoerd zouden kunnen worden.

Toen de datafeed helemaal naar wens was opgezet, is deze doorgezet naar Merchant Center zodat het beoordelingsproces kon beginnen. Dit is een proces wat over het algemeen drie dagen in beslag neemt. In het geval van Horecaservice Nevejan hadden we een kleine tegenslag, de alcoholische producten waren namelijk niet goedgekeurd. Dankzij Channable hebben we deze er snel uit kunnen halen, waarna we vervolgens met de Smart Shopping campagne konden starten.

Gezien we Smart Shopping gebruiken, is het belangrijk om rekening te houden met een aanlooptijd van minimaal twee weken. Er zal namelijk eerst data vergaard moeten worden om de machine learning van Google te voeden. Op basis van trial and error wordt de campagne stukje bij beetje steeds verder geoptimaliseerd om uiteindelijk op het gewenste niveau uit te komen. Voor Horecaservice Nevejan hadden we als doel om een zo hoog mogelijke conversiewaarde te genereren, met dit doel houdt Google dan ook rekening in het vergaren van de data.

Wat betreft het onderhoud van de campagne zat dit hem vooral in het onderhoud van de datafeed. Met duizenden producten wil er weleens iets misgaan, doordat bijvoorbeeld een URL niet werkt, een afbeelding mist of dat het beleid van Google Shopping wordt geschonden. Door deze zaken strak bij te houden in Merchants Center zorgden we ervoor dat er altijd een zo groot mogelijk aanbod aan producten beschikbaar was voor de campagne.

Analytisch, praktijkgericht maar bovenal betrokken!

De samenwerking met het Envoker-team is voor ons de perfecte aanvulling gebaseerd op ervaring, flexibiliteit en analytische vaardigheden. Het is een no-nonsense “1 + 1 = 3 verhaal”, zonder gewichtige presentaties maar pragmatisch en doelgericht. Dankzij Envoker komt onze webshop online meer in beeld. Dat resulteert in grotere naamsbekendheid en nog betere bedrijfsresultaten.

Tats Covemaeker

Tats Covemaeker Webshop & Communicatie Manager | Horecaservice Nevejan

Resultaat

20% stijging in omzet met Google Shopping

In juli is de Smart Shopping campagne live gezet en de eerste resultaten waren, naar verwachting, nog wat wisselend. Smart Shopping heeft nou eenmaal tijd nodig om data te vergaren om zichzelf te verbeteren. Augustus was de eerste volledige maand waarin de campagne gedraaid heeft, met een ROAS van 607%.

In de tussentijd werd de datafeed continue geoptimaliseerd om fouten eruit te halen. Denk bijvoorbeeld aan afbeeldingen met niet ondersteunde extensies, landingspagina’s die niet bereikbaar zijn of niet omschrijvende titels. Het doel hiervan is om zoveel mogelijk producten actief mee te laten draaien in de campagnes.

De optimalisaties, tezamen met een langere periode aan het vergaren van data heeft in september zijn vruchten afgeworpen. Deze maand werd er namelijk een ROAS behaald van 1317%, tegen hetzelfde budget als de maand ervoor. Zowel de tijd van het jaar in deze sector als de geoptimaliseerde campagne zorgde voor een perfecte storm.

Uiteindelijk is de omzet die in september uit Google Shopping is gekomen goed voor een additionele 20% in omzet in vergelijking met het jaar ervoor.

Naast deze harde resultaten is er ook meer balans gebracht in de online marketingkanalen. Voorheen was organisch verkeer goed voor 85% van het totale verkeer. Dat is nu teruggebracht naar 52%, waarbij het betaald verkeer een aandeel heeft van 33%.

Al met al is dit een erg mooi resultaat, wat onze eigen verwachtingen ruimschoots heeft overschreden. Terwijl we tegelijkertijd nog maar net zijn begonnen. Op de planning staan nog verdere segmentaties te wachten in de productcategorieën (ook dit is dankzij Channable eenvoudig in te regelen) en uiteraard de uitbreiding naar andere Europese landen.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

We hebben er meer voor je

Roompot
Roompot
Roompot
A/B testen voor optimaal rendement
Hello Archie
Hello Archie
Hello Archie
Van 0 naar 1 miljoen omzet in een jaar
INNO
INNO
INNO
Meer online zichtbaarheid en meer organisch verkeer met een gerichte SEO aanpak
Connections
Connections
Connections
Hogere ROI door dynamische Google en Microsoft Ads campagnes
Drogisterij.net
Drogisterij.net
Drogisterij.net
Productsegmentatie naar een marge niveau getrokken
INNO
INNO
INNO
Een webformulier verliest meer dan 50% van de bezoekers. En nu?
Roompot
Roompot
Roompot
Een betere en visuele greep op dynamische retargeting
InstallatieBalie.nl
Installatiebalie
InstallatieBalie.nl
Organische groei door middel van een gerichte SEO-strategie
YAKINIKU
Yakiniku
YAKINIKU
Meer omzet door efficiënter met het advertising budget om te gaan
Roompot Real Estate
Roompot
Roompot Real Estate
10x meer SEO verkeer door inzichten uit SEA
Good Hope GGZ
Good Hope GGZ
Good Hope GGZ
Hoe een SEO strategie op maat leidt tot hoge rankings in Google
MotoPort Goes
Motoport Goes
MotoPort Goes
De lokale zichtbaarheid verhogen door content uitrol
Imkershop
Imkershop
Imkershop
Groei in omzet tegen een vooraf begrote cost of sale
Roompot Business
Roompot Business
Roompot Business
Top 10 positie veroveren in Google door zoekmachine optimalisatie
Verhuurwinkel.nl
Verhuurwinkel
Verhuurwinkel.nl
Topposities in de zoekresultaten door een driedelige SEO-strategie
Dakenshop
Dakenshop
Dakenshop
Conversie optimalisatie: A/B testen voor hoger rendement
Bushcraftshop
Bushcraftshop
Bushcraftshop
Winstgevendheid van online marketing verhogen
Klok'uus
Klok'uus
Klok'uus
Online zichtbaarheid vergroten met zoekmachine marketing
Good Hope GGZ
Good Hope GGZ
Good Hope GGZ
Hogere visibiliteit en meer leads met een stevige SEO aanpak
Dakenshop
Dakenshop
Dakenshop
De online dakenspecialist van Nederland, België en Duitsland
Dr. Feriduni Hair Clinic
Dr. Feriduni
Dr. Feriduni Hair Clinic
Meer visibiliteit binnen zoekmachines door technische optimalisaties
Largo
Largo
Largo
Mooi Dichtbij: Prikkelen, activeren & inspireren
Halito!
Halito!
Halito!
Intentie-driven leadgeneratie
SCROLL