Cases

Roompot

Een betere en visuele greep op dynamische retargeting

Partner van

VIA
Opdrachtgever

Roompot

Roompot is een leidende aanbieder van vakantieparken en actief in het management en de exploitatie van bungalowparken en campings. U vindt bij Roompot bestemmingen in Nederland en de rest van Europa.

Roompot gebruikt dynamische retargeting om bezoekers opnieuw te benaderen. Deze gebruikers worden opnieuw benaderd via display banners op andere websites waarin de parken of accommodaties die ze hebben bezocht worden getoond. In deze banners worden ook afbeeldingen en prijzen vertoond.

Hiervoor was er al een bestaande oplossing in gebruik, namelijk het Criteo Platform. Dit platform is een van de meest gebruikte dynamische retargeting platform in Nederland en Europa. Criteo is echter een black box waar je weinig tot geen controle over hebt. Dat betekent dat je bijna geen (of zeer beperkt) controle hebt over targeting, plaatsingen en hoe de advertenties eruitzien.

Doelstellingen
  • +25% in ondersteunende conversies
  • +5% in conversie ratio
  • +20% in omnichannel interacties
Doelstelling

Meer controle over de dynamische retargeting

Voor Roompot is het steeds belangrijker om meer controle over de contact momenten met de klant te krijgen. Daarin vallen onder andere de uitingen (zoals de lay-out en de designs) en plaatsingen waar de banners worden vertoond. Daarnaast is één van de belangrijkste punten de integratie met andere kanalen en andere marketing uitingen.

De uitdaging lag rond de kernvraag: Ga op zoek naar, en implementeer, een oplossing om meer controle over de dynamische retargeting banners te krijgen qua vormgeving, inhoud die vertoond wordt en waar deze vertoond wordt. Zorg er voor dat deze uitingen ook aansluiten op de overige marketing uitingen van Roompot.

Aanpak

Dynamische retargeting naar een hoger niveau brengen

Dit had gevolgen voor de lay-out en het design van de banners, maar ook op de locatie waar de banners vertoond worden. Daarnaast is het belangrijk dat de marketing tussen de verschillende kanalen op elkaar is afgestemd en dat ze elk op de juiste manier steentje bijdragen binnen de klantenreis.

Om de uitdaging meetbaar te maken, en bij te kunnen sturen indien nodig, zijn er een aantal doelstellingen bepaald. Deze doelstellingen zijn minimale vereisten die binnen 2 maanden gehaald moesten worden om het project tot een succes te maken. Deze doelstellingen waren aan de ene kant gefocust op een verbetering van de conversies, een 25% stijging in ondersteunende conversies en een 5% hogere conversie ratio. Aan de andere kant was het belangrijk dat we een stijging in omni-channel interacties zien. Hierin hadden we het doel meegekregen om deze met 20% te laten groeien.

Door de doelstellingen meetbaar en duidelijk naar iedereen te communiceren was het voor iedereen makkelijk om een overzicht te houden over de stand van zaken. Hierdoor werd het project door meerdere afdelingen binnen Roompot gevolgd en was de interne interesse en samenwerking rondom het project hoger dan ooit. 

Roompot

Om de juiste beslissingen te maken en tot de juiste doelstellingen te komen is er een plan van aanpak gemaakt. In dit plan van aanpak werd een analyse gedaan van een groot aantal punten. Er werd onder andere gekeken naar de huidige situatie maar ook waar we naar toe willen gaan.

Hiervoor is het belangrijk om te weten welke tools er op dit moment beschikbaar zijn en wat de sterktes en zwaktes van elke tool zijn. Voor de tool zijn er zeven essentiële onderdelen gedefinieerd waar elke tool aan werd getoetst. Deze vielen allemaal binnen de originele opdracht en waren het kompas waar je de ondergeschikte beslissingen op neemt.

  1. Standaard tagging: kan de tagging van de tool makkelijk op het Roompot platform worden aangepast.
  2. Tag Events: kunnen we extra informatie meegeven om een verschil tussen de marketing acties te identificeren.
  3. Dynamic Retargeting: bezochte accommodaties en parken moeten terugkomen in de banners met de juiste informatie.
  4. Upperfunnel: directe integratie met ad netwerken en premium plaatsingen.
  5. Aanpasbaarheid: de bannerssets moeten aanpasbaar zijn in kleuren, lay-out en uitstraling.
  6. Controle plaatsingen: inzicht in plaatsingen en hierop kunnen acteren.
  7. Controle apparaten: op welke apparaten er welke boodschap komt.

Er zijn een groot aantal platformen beschikbaar in de markt. Maar voor de hoeveelheid data die Roompot met zich meeneemt blijven er niet veel over. Daarom hebben we voor deze analyse de volgende platformen in de shortlist meegenomen; Google Ads Hotel Remarketing, CriteoDoubleclick / Display & Video 360 en Adform.

Roompot
Resultaat

19% hogere conversieratio

Door het snelle doorlopend optimaliseren en het proactief implementeren van veranderingen behaalde we na 1,5 maand de doelstelling en na 2 maanden waren we de doelstellingen ver voorbij gegaan. Na 2 maanden hebben we +38% in ondersteunende conversies kunnen genereren met een 19% hogere conversieratio op de retargeting campagnes.

Door de verbetering van de targeting en actief inspelen op de markt en ontwikkelingen zagen we ook een 10x hogere win-ratio in de display biedingen. Als kers op de taart zijn vooral de hogere omni-channel interacties een succes met 50% hoger interactie percentage (op basis van interne cijfers).

+38%
Ondersteunende conversies
+19%
Conversieratio op retargeting
+50%
Aantal omnichannel interacties

Een zeer kundige enthousiaste club

Een zeer kundige enthousiaste club, die met hun hoge kennisniveau out of the box durven te denken. Het resultaat is een zeer uitdagende online groeistrategie met bijbehorende begroting waarbij beschikbaar budget en ROAS maatgevend zijn.

Jornt de Meurichy Online Traffic Manager | Roompot

Jornt de Meurichy
Ook jouw online prestaties verbeteren?

Laten we afspreken

Heb je na het lezen van deze case nog vragen, of wil je wellicht weten hoe dit toe te passen is binnen jouw bedrijf? Dan komen wij graag met jou in contact. Wij leggen graag uit hoe wij ook jouw online resultaten verbeteren.

Léon Maljaars
SCROLL