Cases

Imkershop

Groei in omzet tegen een vooraf begrote cost of sale

Partner van

VIA
Opdrachtgever

Imkershop

Imkershop.nl bestaat sinds 2011 en is gespecialiseerd in het aanbieden van imkermateriaal met als doel om imkeren laagdrempelig beschikbaar te maken. Bij Imkershop.nl vind je dan ook alles wat een imker nodig heeft: van glazen potjes voor de honing tot flinke bijenkasten. Een van de belangrijkste pijlers van Imkershop is dat het aanbod zo milieuvriendelijk mogelijk is en dat de producten tegen een scherpe prijs over de virtuele toonbank gaan. Daarvoor worden steeds meer producten in eiegn beheer geproduceerd.

Doelstellingen
  • Groei in omzet realiseren
  • Stijging van het aantal bezoekers
  • Vaste cost of sale aanhouden
Doelstelling

Groei in omzet realiseren voor zowel de Nederlandse als Belgische markt, tegen een vooraf begrote cost of sale.

Het Imkershop.nl team is ambitieus, iets wat zeer van pas komt wanneer je je pijlen er op hebt gericht om een van de Europese marktleiders te worden. Daarvoor beginnen we uiteraard eerst dicht bij huis: Nederland en België.

Om te groeien in deze twee markten is het belangrijk dat je zichtbaar bent, zodat consumenten je bedrijf makkelijk kunnen vinden. Voor Imkershop was dat al geen probleem, doordat er vanaf het begin een SEO-strategie werd gehanteerd, wat zijn vruchten heeft afgeworpen met een gezond visibiliteitspercentage als resultaat.

Hoe goed organic search het ook deed, kansen bleven op tafel liggen doordat paid search slechts in kleine mate werd ingezet. Aan ons dan ook de taak om daar verandering in te brengen door in te zetten op generieke zoekwoorden, slimme shopping campagnes en alles strak bij te sturen zodat er groei gerealiseerd kan worden tegen een vooraf begrote cost of sale in zowel Nederland als België.

Aanpak

SEA zo efficiënt mogelijk inzetten

Om het meeste uit SEA te halen is het belangrijk dat de beschikbare kanalen juist en zo efficiënt mogelijk worden ingezet, dat er wordt gemeten wat werkt en dat er strak op de begroting gestuurd wordt.

Begroting opstellen

First things first. Voordat we aan de slag gaan met search engine advertising is het belangrijk om vooraf te weten wat het budget is, hoeveel een order mag kosten en wat de targets zijn. Zonder een begroting mis je namelijk een belangrijk instrument om enerzijds de koers te bewaken, en anderzijds te werken naar de gezette targets. Voor Imkershop mistte deze nog en een paar e-mails later was het geregeld.

Imkershop

Strak campagneonderhoud

Door meer focus op generieke zoekwoorden te leggen, betekent dit ook dat er meer ‘waste’ binnenkomt. Door hier strak bovenop te zitten en niet relevante zoektermen uit te sluiten gaat er op den duur alleen budget naar de zoektermen die ook daadwerkelijk omzet genereren. Daarnaast zijn niet alle producten even interessant in elke periode van het jaar. Periodiek dienen de bijenvolken bijvoorbeeld beschermd te worden tegen een bepaald soort mijt, waar diverse bestrijdingsmiddelen voor bestaan. Door op dit soort situaties in te spelen wordt er constant het maximale uit de campagnes gehaald.

Slimme Google Shopping

Google shopping campagnes zijn voor e-commerce shops inmiddels onmisbaar geworden. Er zijn echter veel mogelijkheden in hoe je dit soort campagnes inricht. De periode dat je simpelweg een datafeed inlaadt en hoopt op het beste zit er al lang niet meer in. Voor Imkershop is er een verdeling gemaakt in de verschillende productgroepen die worden aangeboden, zodat we beter rekening kunnen houden met de seizoensgebonden producten. In de zomer zijn immers andere producten in trek dan in de winter.

Daarnaast hebben we de standaard shopping campagne getest tegen het smart shopping type, waarbij de laatste als winnaar naar voren kwam. Ergens gezien is dat wel jammer, gezien er veel controle uit handen wordt gegeven (smart shopping wordt voornamelijk gestuurd op machine learning en je krijgt weinig inzichten), maar anderzijds maakt dit ook tijd vrij om andere zaken op te pakken.

Sturing op COS

Er is één ding wat we wel moeten toegeven: in het hoogseizoen hebben we ons totaal niet aan het begrote budget gehouden, en dat was maar goed ook. Toen de zomer aanbrak bleek het budget namelijk al snel niet toereikend te zijn om aan de vraag te voldoen. En dat is zonde, want in dat geval zou groei zonder twijfel geremd worden. Door juist op cost of sale te sturen, welke in samenspraak met Imkershop tot stand is gekomen, konden we het ons veroorloven om in sommige gevallen tot wel 3x over het budget heen te gaan, terwijl de cost of sale alsnog ónder de begrote waarde lag.

Imkershop
Resultaat

Verdubbeling van omzet uit paid kanalen, tegen de vooraf begrote cost of sale

Hoewel het jaar nog niet voorbij is, liegen de resultaten er niet om. Over de periode januari – oktober is er, in vergelijking met het dezelfde periode een jaar eerder, een verdubbeling in omzet gerealiseerd door inzet van zowel Google Ads, Microsoft Advertising en Google Shopping.

Naast een verdubbeling van de omzet uit SEA, is er ook een groei van 40% gemeten in het totaal aantal gebruikers op de website over alle kanalen heen.

Hoewel het meeste gewicht van de omzet in Nederland lag en er een groei van 179% met SEA is gerealiseerd, is ook de groei in België erg tof om te zien met 531% groei in SEA omzet. De verovering van de imkerwereld in België is dus in volle gang!

Er zit wel een kanttekening aan deze resultaten, want het afgesproken budget is wel flink overschreden met een uitgave die 2x zoveel hoger ligt. Dit toont ook aan dat een begroting vooral als leidraad dient en niet als wet, anders zou de omzet aanmerkelijk lager zijn uitgevallen. Daarnaast heeft Covid-19 ook ongetwijfeld meegeholpen aan de behaalde resultaten. Men had immers meer tijd om hobby’s uit te oefenen, zoals bijenhouden. Desalniettemin is er een mooi resultaat behaald in een turbulent jaar en daar zijn we stiekem toch best trots op!

179% groei in omzet
In Nederland uit SEA
531% groei in omzet
In België uit SEA
184% meer transacties
In zowel Nederland als België uit SEA

Geweldige hulp bij digitale ontwikkeling.

Samen met Envoker zijn we mooi op weg om onze beoogde doelstellingen te realiseren! Toen we voor het eerst kennis maakten met Envoker was ik eerlijk gezegd wat sceptisch, welke kansen waren er nog voor ons op het gebied van online advertising? Envoker wist dit goed zichtbaar te maken en overtuigde ons van hun kunnen. Inmiddels zijn we bijna een jaar samen op weg en kan ik zeggen dat Envoker ons geweldig helpt bij de verdere digitale ontwikkeling.

Chiel Versluijs CEO | Imkershop

Chiel Versluijs
Ook jouw online prestaties verbeteren?

Laten we afspreken

Heb je na het lezen van deze case nog vragen, of wil je wellicht weten hoe dit toe te passen is binnen jouw bedrijf? Dan komen wij graag met jou in contact. Wij leggen graag uit hoe wij ook jouw online resultaten verbeteren.

Léon Maljaars
SCROLL