Cases

Cases

Meer online zichtbaarheid en meer organisch verkeer met een gerichte SEO aanpak

ontdek deze case
INNO
Resultaten

Uitstekende prestaties

+518 zoekwoorden met positiestijgingen

+5.4% meer zichtbaarheid

+24 zoekwoorden in top 3

INNO
Opdrachtgever

Het (online) luxe warenhuis van België

INNO is al 125 jaar een vaste waarde in het Belgisch retaillandschap. Het warenhuis biedt kwalitatieve luxeproducten tegen toegankelijke prijzen. Voor de ultieme shopervaring kunnen shoppers niet alleen terecht in één van de 16 fysieke winkels verspreid door heel België, maar ook online op inno.be. Daarmee is INNO een echte omnichannel retailer. De online marketplace is het afgelopen jaar sterk gegroeid en biedt inmiddels meer dan 600 verschillende premiummerken. Het productaanbod biedt voor ieder wat wils, van kleding, tassen en schoenen tot woonaccessoires, lampen en meubels. Voor de loyale fans is er een Loyalty-programma wat voordelen biedt in de vorm van exclusieve promoties, premium service en speciale evenementen.

Doelstelling

Meer online zichtbaarheid en meer organisch verkeer

De online marketplace van INNO bestaat vergeleken met diverse online concurrenten nog niet heel lang. Op gebied van SEO is daarom nog veel te optimaliseren. Om de organische online zichtbaarheid van inno.be te vergroten en daarmee het organische verkeer te stimuleren is een gerichte aanpak nodig. Extra uitdaging is om dat voor zowel de Franstalige als de Nederlandstalige website te doen. Deze uitdaging gaan we graag samen met team INNO aan!

Om de SEO-inzet zichtbaar en meetbaar te maken kijken we naar diverse KPI’s, zoals de visibiliteit en het aantal zoekwoorden in de top 3. De concrete doelen zijn om het percentage van de visibiliteit te laten stijgen (online zichtbaarheid) en om zoveel mogelijk zoekwoorden in de top 3 te krijgen (organisch verkeer). Zoekwoorden in de top 3 hebben een goede doorklikratio. Bij de posities vanaf positie 4 is de doorklikratio verwaarloosbaar en dus minder relevant. Het doorklikken is belangrijk om de gebruiker op de website te krijgen.

Hai-Anh Le
Dankzij een intensieve samenwerking en een gestructureerde werkwijze hebben we een mooi resultaat behaald.

Hai-Anh Le Senior Online Marketeer

Aanpak

Strategie op basis van de drie SEO-pijlers

Samen met het INNO-team zijn we aan de slag gegaan met de SEO strategie. Hierbij houden we de drie SEO-pijlers aan; architectuur (techniek), content en autoriteit. Team INNO is aan de slag gegaan met het technische gedeelte waarbij ze in diverse sprints verbeteringen aan het platform aanbrengen. Vanuit Envoker hebben we ons gericht op de pijlers content en autoriteit.

De website is tweetalig; zowel Nederlandstalig als Franstalig. Om voor beide taalvarianten de online zichtbaarheid te vergroten is het totaaltraject voor de content en autoriteit onderverdeeld in twee sub-trajecten op basis van taal. De aanpak voor beide sub-trajecten is hetzelfde. Om praktische redenen zijn we gestart met het Nederlandstalige traject en zijn vlak daarna met het Franstalige traject aan de slag gegaan.

Content

Om inzicht te krijgen in de zoekintenties van de gebruikers van zoekmachines hebben we eerst een zoekwoordonderzoek gedaan. Op die manier kom je erachter op welke zoektermen zoekvolume zit en hoeveel. Het zoekvolume is een getal wat weergeeft hoe vaak een zoekwoord gemiddeld per maand wordt gebruikt in de zoekmachines. Hoe hoger dat getal hoe vaker men er dus op zoekt.

Vanwege de tweetaligheid van de website zijn er twee zoekwoordonderzoeken gedaan, één voor de Nederlandstalige website en één voor de Franstalige website. Hierbij hebben wij ons gefocust op het Nederlandstalige zoekwoordonderzoek en heeft team INNO zich gericht op het Franstalige zoekwoordonderzoek. De zoekvolumes en zoektermen per taal komen namelijk niet altijd overeen. Vaak zijn er hele grote verschillen door het bestaan van verschillende synoniemen en specifiek taalgebruik.

De basis voor het bepalen van de volgorde van de clusters voor de contentuitrol (contentplanning) is het zoekwoordonderzoek in combinatie met productdata. Elementen hierin zijn het online productaanbod (beschikbaarheid van de producten) en de verkoopprestaties van de productcategorieën. Als additionele factor zijn de verschillende seizoenen meegenomen. Tijdens de verschillende seizoenen worden steeds andere productcategorieën uitgelicht door INNO, denk aan badkleding in de zomer en winterjassen in de winter. Idealiter wil je voor het seizoen het cluster op de planning zetten zodat bij de start van het seizoen de geoptimaliseerde SEO-teksten online staan.

Voor het schrijven van de teksten is een extern tekstbureau ingeschakeld. Als je dat doet is het van groot belang om een goede contentbriefing te hebben. Team INNO levert de vereisten omtrent de tone-of-voice aan, de opzet voor de metatitel en metabeschrijving en wij vullen het aan met de zoekwoorden, interne links en semantiek. Al deze elementen samen zorgen voor geoptimaliseerde SEO-teksten. Zodra de tekst gereed is, wordt het online geplaatst en kan de pagina geïndexeerd worden door de zoekmachines.

Autoriteit

Door middel van linkbuilding werk je aan de autoriteit van een pagina en domein. Linkbuilding zetten we voor inno.be in als vervolgstap op het moment dat de SEO-teksten online staan. Hiermee kunnen we de zoekwoorden een extra boost geven. Een extra zetje in de rug op het moment dat de posities beginnen te stijgen. Sommige zoekwoorden komen vaker terug in het linkbuildingtraject. Het gaat daarbij om zoekwoorden waarbij de concurrentie erg groot is. Met linkbuilding kunnen we ook inspelen op de markttrends. Zo zagen we in de verkoopprestaties aan het begin van de lente dat er meer jurken werden verkocht dan in de periode ervoor. De jurk-gerelateerde zoekwoorden hebben we toen toegevoegd aan het linkbuildingproces om de online zichtbaarheid voor die zoekwoorden een extra boost te geven.

Experts met een visie voor ons bedrijf

Op basis van de aanradingen van Envoker voor onze SEO hebben we de plek die we nu hebben in de Google Rankings. Ze begrijpen wat wij nodig hebben, en vullen die rol in die INNO hard nodig heeft; en slagen daarmee met een 10 op 10.

Steff Nagel

Steff Nagel Content Manager | INNO

Resultaat

Stijging in visibiliteit en top 3 zoekwoorden

SEO is een lange termijn proces waarbij over het algemeen geldt, hoe meer tijd en effort je erin steekt des te beter de resultaten zijn. SEO is geen quick-fix. Dit is ook te zien in het SEO-traject voor inno.be. Voor de eerste duidelijke resultaten zichtbaar werden is al veel werk verricht.

Het Nederlandstalige traject is eerder gestart dan het Franstalige traject. Dat zie je ook terug in de resultaten. Sinds de start van het SEO-traject in oktober is de visibiliteit van de Nederlandstalige website met 5,4% gestegen en is de visibiliteit van de Franstalige website met 2,3% gestegen. De visibiliteit is een weergave van online zichtbaarheid, inno.be (Nederlandstalig) is dus 5,4% meer online zichtbaar dan voorheen.

Kijkend naar de zoekwoorden zijn er sinds oktober 379 zoekwoorden in positie gestegen voor de Nederlandstalige website, waarvan 23 zoekwoorden nieuw in de top 3 terechtkwamen. Voor de Franstalige website zijn er in dezelfde periode 139 zoekwoorden in positie gestegen, waarvan 4 nieuw in de top 3 terechtkwamen. Veel van de zoekwoorden die nieuw in de top 3 terechtkwamen hebben hoge zoekvolumes van 1000+.

Ook zien we zoekwoorden in positie stijgen die nog niet op de contentplanning staan. We zien die zoekwoorden vooral terug in de posities 20-100. Die zoekwoorden profiteren mee van de algehele stijging van de domeinautoriteit, wat resultaat is van alle SEO-inzet. Zodra de zoekwoorden in het contenttraject en het linkbuildtraject zitten is de kans groot dat die zoekwoorden zullen doorstijgen naar top 10 posities en uiteindelijk top 3 posities.

De eerste resultaten uit het SEO-traject zijn veelbelovend. Het platform heeft veel potentie, er is nog genoeg werk aan de winkel. We kijken ernaar uit om samen met team INNO verder te bouwen aan de online zichtbaarheid van inno.be en het vergroten van het organisch verkeer naar het platform.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

We hebben er meer voor je

Roompot
Roompot
Roompot
A/B testen voor optimaal rendement
Hello Archie
Hello Archie
Hello Archie
Van 0 naar 1 miljoen omzet in een jaar
Connections
Connections
Connections
Hogere ROI door dynamische Google en Microsoft Ads campagnes
Drogisterij.net
Drogisterij.net
Drogisterij.net
Productsegmentatie naar een marge niveau getrokken
INNO
INNO
INNO
Een webformulier verliest meer dan 50% van de bezoekers. En nu?
Roompot
Roompot
Roompot
Een betere en visuele greep op dynamische retargeting
InstallatieBalie.nl
Installatiebalie
InstallatieBalie.nl
Organische groei door middel van een gerichte SEO-strategie
YAKINIKU
Yakiniku
YAKINIKU
Meer omzet door efficiënter met het advertising budget om te gaan
Roompot Real Estate
Roompot
Roompot Real Estate
10x meer SEO verkeer door inzichten uit SEA
Good Hope GGZ
Good Hope GGZ
Good Hope GGZ
Hoe een SEO strategie op maat leidt tot hoge rankings in Google
MotoPort Goes
Motoport Goes
MotoPort Goes
De lokale zichtbaarheid verhogen door content uitrol
Imkershop
Imkershop
Imkershop
Groei in omzet tegen een vooraf begrote cost of sale
Roompot Business
Roompot Business
Roompot Business
Top 10 positie veroveren in Google door zoekmachine optimalisatie
Verhuurwinkel.nl
Verhuurwinkel
Verhuurwinkel.nl
Topposities in de zoekresultaten door een driedelige SEO-strategie
Dakenshop
Dakenshop
Dakenshop
Conversie optimalisatie: A/B testen voor hoger rendement
Horecaservice Nevejan
Horecaservice Nevejan
Horecaservice Nevejan
Extra omzet genereren met Google Shopping
Bushcraftshop
Bushcraftshop
Bushcraftshop
Winstgevendheid van online marketing verhogen
Klok'uus
Klok'uus
Klok'uus
Online zichtbaarheid vergroten met zoekmachine marketing
Good Hope GGZ
Good Hope GGZ
Good Hope GGZ
Hogere visibiliteit en meer leads met een stevige SEO aanpak
Dakenshop
Dakenshop
Dakenshop
De online dakenspecialist van Nederland, België en Duitsland
Dr. Feriduni Hair Clinic
Dr. Feriduni
Dr. Feriduni Hair Clinic
Meer visibiliteit binnen zoekmachines door technische optimalisaties
Largo
Largo
Largo
Mooi Dichtbij: Prikkelen, activeren & inspireren
Halito!
Halito!
Halito!
Intentie-driven leadgeneratie
SCROLL