Cases

Klok’uus

Online zichtbaarheid vergroten met zoekmachine marketing

Partner van

VIA
Opdrachtgever

Klok’uus

In een prachtige omgeving nabij het Zeeuwse Goes, tussen de boomgaarden en het Poelbos, vindt je Klok’uus. Zomaar binnenwaaien met de kinderen, een gelegenheid vieren of een (zakelijke) activiteit op maat: het kan allemaal.

Wat 15 jaar geleden begon als een boerderij met appel- en peerboomgaarden is nu een perfecte uitvalbasis voor een dagje uit. Klok’uus beschikt over een ruim aanbod aan binnen- en buitenactiviteiten voor kinderen en volwassenen. Daarnaast is er een restaurant waar ze alleen verse en heerlijke gerechten bereiden van streekproducten.

Doelstellingen
  • Visibiliteit verhogen binnen de zoekmachines
  • Stijging in het aantal websitebezoekers
  • Share of Voice verhogen binnen de zoekmachines
Doelstelling

Online zichtbaarheid vergroten

De doelstelling voor Envoker was om de vindbaarheid van Klok’uus in de zoekmachines te verbeteren. Door middel van Search Engine Marketing (SEM), oftewel een gedegen SEA-, en SEO-strategie is Envoker de uitdaging aangegaan om de gewenste groei voor Klok’uus te realiseren. Met de inzet van SEA willen we op de korte termijn concrete resultaten behalen door gerichte campagnes op te bouwen. Met SEO ligt de nadruk vooral op een stijging van de posities en het vergroten van de organische visibiliteit binnen de zoekmachines zodat Klok’uus beter vindbaar wordt.

Aanpak

De strategie bepalen door gedegen onderzoek

We startten het Search Engine Marketing traject met het zoekwoordonderzoek. Dankzij een grondige zoekwoordonderzoek hebben we meer inzicht gekregen in welke woorden de doelgroep van Klok’uus gebruikt en in hoeverre dit relevant is voor Klok’uus. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen de verschillende zoekwoorden. Enerzijds de actiegerichte zoekwoorden, die uitermate geschikt zijn voor Google Ads en anderzijds de longtail zoekwoorden voor het SEO plan. Hierbij is er een contentplan gemaakt waarin we de eerste pillars hebben bepaald om op te pakken gebaseerd op hun huidige posities. Daarnaast zijn we ook te weten gekomen op welke termen de concurrenten scoren in de zoekmachines. Door op onder andere deze zoekwoorden te focussen, kunnen we niet alleen een stijging in de posities realiseren maar ook de concurrentie weg drukken.

De volgende stap was het opbouwen van de Google Ads-campagnes om op korte termijn slagen te maken. Op basis van het zoekwoordonderzoek hebben we het account opnieuw ingedeeld en de campagnes specifieker ingericht voor een nóg betere match met de zoekintentie. Hierbij was het ook van belang dat de inhoud van de pagina naadloos aansluit op de zoekintentie en dat maakt een juiste synergie tussen SEA en SEO binnen dit search engine marketing traject zo belangrijk.

Klok'uus

Tevens is er gekeken naar de techniek achter de website. Een goede technische optimalisatie kan een SEO-traject van start af aan al een enorme boost geven. Hierbij is de URL structuur verbeterd, duplicate content verwijderd en is de paginasnelheid toegenomen. Alle technische optimalisaties bij elkaar heeft ook een belangrijk aandeel voor SEA gehad. Het zorgt voor betere organische resultaten en voor een betere kwaliteitsscore voor Google Ads omdat de ervaring op het platform is verbeterd. Naast onze technische verbeteringen hebben wij vanuit onze expertise naar de huidige webcontent van de vooraf bepaalde pillars uit het zoekwoordonderzoek. Dit hebben we gedaan middels een uitgebreide content audit. Door een combinatie van het implementeren van de zoekwoorden en de conclusies van onze content audit, hebben we de webcontent nóg actueler en relevanter gemaakt. De focus lag met name op het verbeteren van de match tussen de zoekintentie van de gebruiker en de daadwerkelijke inhoud die op de pagina getoond werd. Dit om de simpele reden dat de zoekmachines als relevanter zullen beschouwen, wat als gevolg heeft dat de visibiliteit stijgt.

Na een periode van dataverzameling hebben we de campagnes grondig geëvalueerd. Hierbij hebben we op basis van data continue bijgestuurd op wat wel werkt en wat niet. Dankzij onze on-page SEO inspanningen op lange termijn hebben we een krachtige match gerealiseerd tussen de zoekwoorden, zoekintenties en de inhoud van de webpagina. Dit zal op korte termijn zijn vruchten afwerpen voor Google Ads omdat de kwaliteitsscore van de campagnes aanzienlijk zullen toenemen. Dit zal ook ten goede zijn voor de posities en dus ook voor betere zichtbaarheid. Het zorgt ook voor het efficiënter inzetten van het budget omdat we nu voor minder geld een nóg betere vindbaarheid weten te realiseren.

Klok'uus
Resultaat

21% meer bezoekers

Onze SEA-inspanningen hebben ervoor gezorgd dat we op korte termijn de Google Ads kosten wisten te reduceren doordat de gemiddelde cost per click met 15% is verlaagd. Daarnaast is de doorklikratio met 22,5% toegenomen.

Op het gebied van SEO hebben we ervoor gezorgd dat Klok’uus gemiddeld 15 posities is gestegen in de organische zoekresultaten over alle zoekwoorden. Tevens is er sprake van een algehele stijging van de visibiliteit en zagen we het aantal bezoekers over alle search kanalen met ruim 21% stijgen ten opzichte van het vorige jaar.

De eerste stappen op het gebied van search engine marketing zijn gezet, maar er valt nog winst te behalen. Vanuit het zoekwoordonderzoek zijn de eerste pillars geïmplementeerd. Echter staan er nog meerdere pillars en contentclusters op de contentplanning waarbij we een groei in de posities kunnen realiseren en het contentnetwerk nóg meer kunnen versterken. Op het gebied van SEA blijven we Google Ads steeds optimaliseren door dit meermaals per week op te volgen voor een efficiënte inzet van het advertising budget.

Visibiliteit
Gem. 15 posities gestegen
Bezoekers
21% meer bezoekers
Google Ads
CPC met 15% verlaagd

Kennis van zaken en delen deze kennis ook

We zijn erg tevreden over de samenwerking met Envoker en hun manier van aanpakken. Het team heeft kennis van zaken en delen deze kennis ook met ons. Daarnaast denken ze altijd met ons mee om het beste uit de samenwerking te halen. Zo hebben we een aantal mooie resultaten geboekt en helpen zij ons verder om het naar een hoger niveau te tillen.

Anne-Marie Lindhout Directie | Klok'uus

Anne-Marie Lindhout
Ook jouw online prestaties verbeteren?

Laten we afspreken

Heb je na het lezen van deze case nog vragen, of wil je wellicht weten hoe dit toe te passen is binnen jouw bedrijf? Dan komen wij graag met jou in contact. Wij leggen graag uit hoe wij ook jouw online resultaten verbeteren.

Léon Maljaars
SCROLL