Cases

Dakenshop

De online dakenspecialist van Nederland, België en Duitsland.

Partner van

VIA
Opdrachtgever

Dakenshop

Dakenshop is een webshop gespecialiseerd in dakbedekking producten en alles wat daarmee te maken heeft. De doe-het-zelver die een (plat) dak gaat leggen, is bij Dakenshop aan het juiste adres. Met de tweede webshop die onder de groep hoort, EPDM Totaal, gespecialiseerd in EPDM producten en alles wat daar mee te maken heeft, mikt men op de gebruiker die meer kennis van zaken heeft en dus meer thuis is in wat hij wil en zoekt. Zowel Dakenshop als EPDM Totaal richten zich op de Nederlandse, Belgische en Duitse markt.

Doelstellingen
  • Betere balans tussen kosten en omzet
  • Het inzetten van de juiste kanalen
  • De juiste kanalen op het juiste moment
  • Focus op ROAS op het gehele platform
Doelstelling

Kanaal- en budgetoptimalisatie

Dakenshop is al een aantal jaren bezig aan een positieve opmars binnen de markt. Ze laten verschillende jaren achtereen een stijgende omzet zien en hebben een stabiel marktaandeel weten te veroveren, echter is de balans tussen de kosten en de opbrengsten (nog) niet naar wens. Aan Envoker de uitdaging om die balans via kanaal- en budgetoptimalisatie te verbeteren.

Dat wil zeggen, het optimaliseren van kanalen en budgetten om deze balans terug te krijgen naar een gezonde verhouding tussen kosten en opbrengsten. Budget investeren als we zien dat er een bepaalde intentie in de markt zit, maar als die terugzakt (wanneer het veel regent bijvoorbeeld) ook een stap terug (durven) doen. Alles om zo het maximale rendement uit het marketingbudget te halen.

Aanpak

Trendgedreven aansturing aan de hand van ROAS-strategie

Er is voor een volledige trendgedreven aansturing van de online marketingkanalen en -budgetten gekozen. Met deze insteek kunnen we op voorhand een schatting maken welke kosten wanneer gemaakt worden, maar wel met de ruimte om (bij) te sturen wanneer blijkt dat de actuele resultaten anders uitpakken. Dakenshop zit tenslotte in een sector waarbij de successen mede afhangen van het weer.

Er is dus in de berekening rekening gehouden met verschillende facetten. Er is een trendlijn/gemiddelde van een verwacht omzetaandeel vastgesteld op basis van data die beschikbaar was van de afgelopen jaren. Vervolgens is vanuit een ROAS (Return On Advertising Spend)-strategie een voorspelling van de omzet gedaan om daar weer een advies in budget aan vast te hangen. Op basis van de resultaten van de diverse marketingkanalen van eerdere jaren en de Online Marketing Roadmap is een budgetbegroting voor ieder kanaal gemaakt, dit om gericht te werk te kunnen gaan.

Zo hebben we een aantal nieuwe kanalen aangehaakt (zoals bijvoorbeeld Microsoft Ads) en hebben we een aantal kanalen (zoals bijvoorbeeld Marktplaats, maar ook Google Ads) andere targets gegeven dan ze eerder hadden. Juist door ieder onafhankelijk kanaal een eigen (ROAS) doelstellingen te geven, zijn we in de gelegenheid om naar de doel-ROAS toe te sturen over alle kanalen heen. Gedurende het jaar hebben we op basis van de ROAS resultaten van dat moment de diverse kanalen bijgestuurd om altijd de gewenste balans te bewaken. Zo werd ieder kanaal in zijn sterkte ingezet en konden we ons focussen op het resultaat onderaan de streep.

Dakenshop
Dakenshop
Dakenshop

Op basis van de resultaten van de diverse marketingkanalen van eerdere jaren en de Online Marketing Roadmap is een budgetbegroting voor ieder kanaal gemaakt, dit om gericht te werk te kunnen gaan. Zo hebben we een aantal nieuwe kanalen aangehaakt (zoals bijvoorbeeld Microsoft Ads) en hebben we een aantal kanalen (zoals bijvoorbeeld Marktplaats, maar ook Google Ads) andere targets gegeven dan ze eerder hadden. Juist door ieder onafhankelijk kanaal een eigen (ROAS) doelstellingen te geven, zijn we in de gelegenheid om naar de doel-ROAS toe te sturen over alle kanalen heen.

Gedurende het jaar hebben we op basis van de ROAS resultaten van dat moment de diverse kanalen bijgestuurd om altijd de gewenste balans te bewaken. Zo werd ieder kanaal in zijn sterkte ingezet en konden we ons focussen op het resultaat onderaan de streep.

Dakenshop
Resultaat

Eindresultaat

Met de bovengenoemde aanpak hebben we de online advertentiekosten voor Dakenshop over 2019 met 37,5 procent weten te laten zakken. Daartegen stond een omzet die over 2019 10% hoger uitviel dan in 2018. In beide opzichten waren de resultaten dus geheel volgens wens.

In samenspraak met Dakenshop is de afspraak gemaakt om te gaan sturen op een ROAS van 2000 procent over alle kanalen heen. In 2018 was de ROAS nog 1250 procent, dus ook in dat opzicht is er een mooie stap gemaakt.

De trendvoorspellingen die we vooraf hebben gedaan kwamen een heel eind in de buurt van de daadwerkelijke omzet verdeling over 2019. Het succes van de Dakenshop campagnes is voor een deel afhankelijk van het weer; hoe beter het weer, hoe eerder we het dak opgaan.

Tot onze tevredenheid zien we onze voorspellingen een heel eind in de buurt komen van de daadwerkelijke omzetverdeling. Hierdoor hoeven we niet te focussen op het continu bijsturen, maar kunnen we investeren in uitbreiding. Wat de resultaten gedurende het jaar uiteraard ook weer ten goede kwam.

- 37,5%
Daling van de marketingkosten
Trendsturing
Omzet en kosten doorlopend bijgestuurd
2000% ROAS
In heel 2019 over alle kanalen heen

Zeer professioneel en bekwaam

Met een professionele en persoonlijke manier van werken behalen wij aan de hand van de werkzaamheden van Envoker mooie resultaten. Wij zochten een online marketingbureau dat paste bij de groei die wij voor ogen hadden, met Envoker kregen we precies wat we wilden.

Helma van Hoof Manager RoofCommerce B.V./Dakenshop | Dakenshop

Helma van Hoof
Ook jouw online prestaties verbeteren?

Laten we afspreken

Heb je na het lezen van deze case nog vragen, of wil je wellicht weten hoe dit toe te passen is binnen jouw bedrijf? Dan komen wij graag met jou in contact. Wij leggen graag uit hoe wij ook jouw online resultaten verbeteren.

Léon Maljaars
SCROLL